R.I.P. - voor de Jack uit mijn boek

 

R.I.P. 


Zo weird, morgen word ik 50 en die dag had ik me heel anders voorgesteld.

Ik weet nog toen de 'Jack' uit mijn boek 50 werd, dat ik in mijn hoofd al een  feest voor hem georganiseerd had en genodigden in gedachten had. Jack verzon wel 101 excuses om vooral zijn 50ste verjaardag niet te vieren.

"Niet belangrijk", "Geen zin in", "Geen tijd", "Vuil huis achteraf" en uiteindelijk: "Geen geld". Tenzij ik alles zou betalen. 

Dat laatste ging me te ver. Ik had het destijds makkelijk kunnen doen, maar ik betaalde al zo veel voor Jack en moest altijd 'zeuren' om een terugbetaling. Mijn gevoel zei me dat het fout was. Anderzijds, als hij zijn 50ste verjaardag écht niet wilde vieren, dan moest ik dat respecteren.

Hij wilde het wel vieren, maar in zeer besloten kring. Maar dan moest ik het regelen en de boeking doen. "Kom op zeg Jack, het is één mail, één bevestiging, dit kun je makkelijk zelf regelen." Ik had het kunnen doen, maar het gemak waarmee Jack het mededeelde stuitte mij tegen de borst. Met grote weerzin regelde hij 'iets kleins'. De hele dag mopperend op me, dat hij door mijn toedoen ergens zat te brunchen terwijl hij dat eigenlijk niet wilde ...

Omdat Jack op zijn verjaardag zo lelijk tegen me had gedaan, maakte hij het goed door te zeggen dat het veel leuker zou zijn om een groot feest te geven als we het jaar daarop samen zouden wonen. Dan zouden we samen 96 zijn. Een raar getal, maar een mooie gelegenheid toch? Eigenlijk moet je mijn blog hebben gelezen over het vieren van feestjes om dit geheel te kunnen begrijpen. En weten dat mensen die lijden aan een of meerdere persoonlijkheidsstoornissen je altijd naar de mond praten en je dingen beloven die ze nooit waar zullen maken. Als ik 50 zou worden, dan zou ik pas echt verrast worden. Het liep anders. 

Inmiddels heb ik een boek geschreven dat grotendeels gebaseerd is op de waarheid, al staat lang niet alles in het boek. Het boek zou zijn doel voorbij schieten als ik alles naar waarheid zou hebben omschreven. Het gaat mij om de kern, om het grotere geheel. Na het publiceren van mijn boek volgden er diverse reacties. Vooral achter de schermen. Ook van mensen die Jack gekend hebben. Van diverse mensen ontving ik open en eerlijke berichten. Het was voor hen nu duidelijk en verklaarbaar waarom Jack hen zo behandeld had, waarom hij bepaalde keuzes maakte en waarom zij zich nooit gesteund voelden door hem.

Voor anderen was het een shock. Dat begrijp ik volledig, het is ook heftig. Mensen weten niet wat ze ermee aan moeten. Logisch, Jack had het zich eigen gemaakt om zich totaal anders voor te doen dan de persoon die hij was. Hij had twee kanten, twee gezichten. Weer anderen verweten mij dat ik mijn eigen waarheid heb, dat ik een leugenaar ben. Ik vroeg me soms af in welke Rechtbank zij in hemelsnaam hadden gezeten en of ze wel goed geluisterd hadden naar de reconstructie die de politie destijds gaf. Dat het pijnlijk is de waarheid onder ogen te zien, dat begrijp ik, maar om dat bij een ander neer te leggen ... dan denk ik: "Maak van jouw probleem niet het mijne!", het is wat het is of was. 

Hoe cru is het als je de dag voor je verjaardag verneemt dat de 'liefde van je leven' zichzelf van het leven heeft beroofd? Mijn verjaardag zal nooit meer hetzelfde zijn. Ergens ben ik Jack dankbaar. Met alle kennis en expertise die ik nu heb, had ik mogelijk nooit geweten over narcistisch misbruik. Jack heeft zich grondig verdiept in zijn slachtoffer en volledig misbruik van me gemaakt. Ik verdiepte me ook in hem, maar achteraf blijkt hij over zoveel zaken te hebben gelogen, dat het een luchtbel was. Door die afschuwelijke levenslessen heb ik weer geleerd om voor altijd naar mijn gevoel te luisteren en duidelijk mijn grenzen te stellen. Ik heb mezelf weer teruggevonden. Vrolijk, opgewekt, to the point en sta weer vol in het leven.  Daarom ook de diverse blogs die ik gisteren heb geschreven. 

Het blijft een trieste en droevige historie. Drie weken na zijn dood voelde ik zo'n onmiskenbare woede richting Jack. Het voelde alsof hij een aantal jaar van mijn leven had afgenomen. Niet alleen van het mijne, maar ook van dat van anderen. Tegelijkertijd wilde ik hem beschermen, want hij heeft ook veel goeds gedaan. Hij kon niet anders. Hij wilde erkenning en waardering en daar heeft hij hard voor gewerkt. Ook al is dat soms ten koste van ander mensen gegaan, dat is pijnlijk. Vooral omdat diegene er niet meer is om nog een gesprek mee te voeren. Al vraag ik me af of dat wat uit had gehaald. Vermoedelijk zou hij toch niet eerlijk en open zijn geweest, of dingen verdraaid hebben. 

Ik weet uit ervaring dat verdriet slijt en dat het het ene jaar beter gaat dan het andere. Toch speelt steeds die film in je hoofd af naar de tijd van toen. De aanloop naar de datum van het gebeuren en de dagen daarna, je ontkomt er niet aan. Iedereen die ooit een dierbare heeft verloren zal zich hierin herkennen. Dit jaar ging het best goed ... totdat mijn inmiddels 16-jarige uitte dat hij het de afgelopen dagen extra moeilijk heeft met het verlies en de dood van Jack. 

Dat doet me pijn. Ik heb dit nooit gewild voor mijn kind, had het hem het liefst willen besparen. Ik luister, ik houd de communicatie open en ik ben dankbaar dat hij zijn gevoelens met me deelt. Had Jack dat ook maar gedaan, maar hij kon het niet. Later tijdens mijn rouwproces heb ik geleerd dat vergeven het sleutelwoord is voor je eigen herstel. Ik wist dit al, maar dat is ratio. Om het in de praktijk toe te passen is teruggaan naar de basis en luisteren naar je gevoel.  

Ik neem Jack niks meer kwalijk, ben niet boos op hem, voel geen rancune. Uit liefde heb ik hem vergeven voor wat hij mij en anderen heeft aangedaan. Boos zijn is niet erg, boos blijven wel. Ook dat verwoord ik in mijn boek. In the end heb je er alleen jezelf mee. 

Op deze vijftiende september wil ik graag nog een paar zaken benoemen. De redenen waarom ik uiteindelijk besloten heb om mijn boek uit te brengen:

- blijf oordeelvrij, blijf weg van victim blaming
- ben je slachtoffer van sextortion? Praat erover!; 
- ben je slachtoffer van huiselijk geweld, fysiek en/of mentaal? Praat erover!
- probeer te vergeven vanuit je hart, laat alles los dat je ongelukkig maakt; 
- de zelfverkozen dood bespreekbaar te maken;
- omdat ik er zelf bijna aan onderdoor ging door te zwijgen; en 
- praat als je ergens mee zit. Zoek hulp of neem iemand in vertrouwen.

Kortom, zaken uit de taboesfeer halen. En FEACH®. Vertrouw op je eigen krachten, omarm alles en iedereen die je dierbaar is. Accepteer dat de dingen zijn zoals ze zijn en dat je de geschiedenis niet kunt uitwissen. Strijd voor jezelf, om jezelf terug te vinden en uiteindelijk kom je dan tot die 'H' van happiness. Zorg dat je dat blijft doen. Een ander doet het niet voor je. Ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen geluk. En waar het partners betreft of ouders tegenover hun kinderen, dan ben je ook verantwoordelijk voor het geluk van anderen.

Morgen weer een nieuwe dag ... mijn verjaardag. Het is maar een 'dag'. Dat Jack voor de zelfverkozen dood heeft gekozen op de dag voor mijn verjaardag neem ik hem niet kwalijk. Hij kon niet anders voor zijn gevoel. Sindsdien doet mijn verjaardag er voor mij niet zoveel meer toe. Het gaat erom hoe je in het leven staat, elke dag weer. En Jack zal altijd een bijzondere plaats in mijn hart innemen. 

Houden van stopt niet na de dood. Ik houd nog steeds van de Jack zoals ik hem gekend heb bij leven. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan hem denk, maar op deze dag gedenken we hem jaarlijks. Maak er wat van in het leven. Het kan zomaar ineens anders zijn.     

Ik hoop dat je je rust hebt gevonden 'Jack'. Vanuit de grond van mijn hart. Gone but not forgotten.

You 're my end and my beginning ... uit: John Legend - All of me

Mijn boek is te bestellen via deze link.

Tot slot, heb je suïcidale gedachten of ken je iemand in je omgeving? Neem dan altijd contact op met 113 Zelfmoordpreventie. Ze zijn 24 uur per dag bereikbaar via de chat of via 0800-0113. 

Copyright coverfoto boek: Stefan Witte | Beeldloods


Een reactie posten

My Instagram

Copyright © Organisatiebureau KVPS