Sextortion

 

Sextortion, de meest gruwelijke wijze waarop mensen gechanteerd en afgeperst worden. Sextortion is een samenvoeging van de woorden 'seks' en 'extortion'. Afpersing met foto's en/of met videobeelden, al dan niet gemonteerd en bewerkt van iemand in een heel kwetsbare positie.

Hoe het werkt? Ik kan je er alles over vertellen, maar ik schrijf er uitgebreid over in mijn boek Sextortion Op het spoor.

De angst, de schaamte, de destructie, het kan verstrekkende gevolgen hebben en de impact op een slachtoffer van sextortion is immens groot. Niet alleen op het leven van het slachtoffer, maar ook van diens omgeving.

Afpersers misleiden iemand en daarna slaan ze genadeloos toe. Waarom? Ze zijn er op uit om jou te gronde te richten, tenzij je betaalt. Denk je, want zodra je betaalt worden de chantages grimmiger, nog erger, en voor een crimineel draait alles om geld. Die kan het niks schelen of jij een echtgenoot hebt, een gezin, een bedrijf, familie of een baan. Gewetenloos word je tot wanhoop gedreven als jouw foto's of videobeelden online komen te staan en/of worden verspreid onder jouw hele netwerk. Via diverse socialmediakanalen.  

Waarom gaat iemand dan ook achter een webcam zitten om seksuele handelingen bij zichzelf te verrichten? Stop! Dat is 'victim blaming'. Sextortion is een strafbaar feit. Niemand heeft het recht een ander zo te bedreigen, af te persen en in een hoek te drijven zodat die persoon doodsangsten uitstaat. Dat een slachtoffer online contact zoekt op sekssites of datingsites is geen strafbaar feit, net zomin als dat een slachtoffer zelf besluit om uit de kleren te gaan (en méér) vanachter een webcam. Niemand kan daar een oordeel over vellen. Dus stop met 'victim blaming', de schade die een slachtoffer heeft opgelopen is al afgrijselijk genoeg.

Toon begrip zonder te oordelen. Bedenk wat het met jou zou doen als het jou zou overkomen?! En wat moet je doen en wat niet? Daar ga ik in een volgend blog nog meer over schrijven.
Nieuwsgierig geworden? Bestel mijn boek vast en meld je aan voor de nieuwsbrief. Zo blijf je als eerste exclusief op de hoogte van mijn boek, previews, feiten en weetjes. 

Je kunt me sinds kort ook volgen op Facebook en Instagram. 
Help Sextortion te bestrijden, like en deel de postings.
Hoe meer aandacht er komt over dit onderwerp hoe beter, want het aantal slachtoffers groeit met de dag, mede door de coronatijden, waarin veel mensen binnen zitten. En juist dan ... slaan criminelen hun slag. 

- wordt vervolgd - 

(Copyright coverfoto: Stefan Witte | Beeldloods)

Een reactie posten

My Instagram

Copyright © Organisatiebureau KVPS