Hoogsensitief netvlies

 
Als mijn brein hoogsensitief is, dan is mijn netvlies dat ook.
Laat ik eerst eens wat uitleggen over de werking van mijn hoogsensitieve brein.

Als je het woord 'hoogsensitief' [hooggevoelig], laat vallen, dan trekken mensen soms hun eigen conclusie door te stellen dat je om het minste of geringste in huilen uitbarst. Laat ik dat gelijk even ontkrachten: dat is onzin, dat is niet zo.

Wat hoogsensitief zijn inhoudt? Elk mens is anders, ik omschrijf hier alleen wat het voor mij betekent.

Hoogsensitief zijn houdt in dat ik allerlei emoties intens beleef. Die van mezelf, maar ook die van anderen. Gaat iemand gebukt onder stress, angsten of verdriet? Zelfs zonder ook maar iets te zeggen voel ik het al. Is iemand blij of enthousiast over iets? Dan kan ik plaatsvervangend blij zijn voor de ander, maar ook diens blijdschap voelen. En dat uit zich dan in enthousiasme en spontaniteit. Vrolijkheid ook. Soms kippenvel over mijn hele lijf en tranen van blijdschap voor de ander.

Mijn inlevingsvermogen in anderen is groot, groter dan dat van de gemiddelde mens. Ik houd rekening met anderen en help en verbind mensen. 
In een wereld van mobiele telefoons, betekent het dat elk geluidje dat ik ontvang bij mij extra hard doorklinkt. Dat moeten mijn hersens soms even verwerken. Al die prikkels, al die indrukken, de verwerking daarvan gaat heel diep. 

Dat geldt ook voor social media. Er is zoveel te zien, zoveel postings, meldingen,  kleuren, tekens, foto's, filmpjes, geluid, alles. Mijn hersenen doen hun best en het lukt ze aardig goed om al die indrukken te laten indalen. Dat lukt alleen met voldoende rust. Soms dus even die telefoon uit, computer uit, tv uit, of gewoon even "ontsnappen" in de natuur, de stilte opzoeken. Dan lukt het me prima om weer op te laden en energie op te doen.

De energie die ik vervolgens weer kan investeren in anderen en in mezelf. Ja, in mezelf, want hoogsensitieve mensen houden vaak zoveel rekening met anderen dat ze zichzelf nogal eens vergeten. Dat is mij ook overkomen, maar dat gebeurt me niet meer. 

Het lijkt soms wel of je als hoogsensitief persoon een aantrekkingskracht bent voor mensen met problemen. Omdat je het aanvoelt en omdat je oplossingsgericht denkt. Anderen voelen dat en nemen soms te pas en te onpas jou daarvoor in bruikleen. Het gevolg is dat je dan totaal oververmoeid en uitgeput bent door de ellende van iemand anders. Dat laatste laat ik niet meer toe. 

Mensen mogen mij alles vertellen. Dat gebeurt ook. Blijkbaar voelen anderen aan dat ik nooit zomaar iets zal delen als iemand in vertrouwen iets vertelt. Alleen beschouw ik het tegenwoordig als het leed van de ander. Hoe erg sommige verhalen ook zijn. Als ik dat niet doe, dan ga ik er zelf aan onderdoor en dan ben ik niet meer in staat om anderen te helpen, datgene wat ik juist graag wil doen. Onder andere met mijn FEACH®-methode.

Hieronder een paar praktijkvoorbeelden van hoe ik me staande houd in een maatschappij waarin heel veel te maken heeft met verwachtingspatronen en hoe ik daarmee omga als hoogsensitief persoon.

"Ik heb je nog gebeld, maar je nam niet op!"
"Dan had je nog een keer moeten bellen of inspreken."
Vroeger had ik me heel rot gevoeld, nu niet meer!

"Ik heb je gemaild, maar ik hoor maar niks."
"Dat kan, werk gaat voor en ik antwoord jou liever in alle rust dan even snel-snel."
Dit is zoals het is, heeft een ander inzage in mijn agenda? Nee toch?

"Ik zit met een probleem."
"Sorry, ik sta nu in de keuken."
Vroeger had ik mijn kookplaat uitgeschakeld en uitgebreid geluisterd naar de ander. Een ander kan ook vragen of hij of zij gelegen belt!

"Hi met Kiki!"
"Zo leef je nog?"
Ja, anders zou ik je toch niet belllen?

"Ik zie je nooit meer!"
"Ik jou ook niet."
Je ziet me nu toch?

"Je hebt altijd je rolluiken dicht."
"Niet altijd, maar dat doe ik tegen nieuwsgierige pottenkijkers zoals jij."
Bemoei je er niet mee, het is mijn rolluik!

"Heb je het al gehoord?"
"Nee, ik hoor nooit iets."
Ik praat liever over wat jou bezighoudt dan over anderen.

"Wat ben jij toch een rare af en toe!"
"Dat klopt, ik ben niet alleen hoogsensitief maar ook hoogbegaafd."
Lekker boeiend, omdat ik niet voldoe aan jouw verwachtingspatroon?

"Mam, hoe laat gaan we nou eten?"
"Zo meteen schat, het is bijna klaar!"
;-)


Geloof mij, als ik alle leed op de wereld naar me toe zou trekken, dan heb ik geen normaal leven meer. De boodschap: denk aan jezelf als hoogsensitief persoon. Niet alleen je netvlies krijgt veel te verduren, maar als je niet uitkijkt, dan nemen mensen zo een loopje met je. Dat kun je voorkomen door je niet schuldig te hoeven voelen en door je vooral niet te laten misleiden door allerhande manipulatie. Al lijkt die soms nog zo onschuldig.

Waar je vooral voor moet waken zijn de destructieve manipulaties.
De hierboven genoemde voorbeelden zijn slechts peanuts vergeleken bij de allesvernietigende manipulatietactieken. Die waar je met name als hoogsensitief persoon vatbaar voor bent. Daar schrijf ik onder andere over in mijn boek. En nog veel meer!

Nieuwsgierig? Kijk op mijn website over het boek Sextortion Op het spoor.
En als je toch op die pagina bent, meld je dan gelijk even aan voor de nieuwsbrief. Die verstuur ik zo nu en dan. Ik wil zelf niet overladen worden met tal van prikkels, dus ik beloof dat ik dat bij mijn nieuwsbrieflezers ook niet zal doen!

Een reactie posten

My Instagram

Copyright © Organisatiebureau KVPS