Statement: Victim BlamingLaat ik mij als spreker eens flink uitspreken over victim blaming en wel als volgt:

Elk slachtoffer is een slachtoffer.

Sinds The Voice Gate is ontstaan lees ik in vrijwel iedere posting die ik tegenkom dat er sprake is van victim blaming, omdat een slachtoffer er niet om gevraagd heeft seksueel misbruikt te worden en blootgesteld is aan seksuele intimidatie.

Dit soort uitlatingen doen mijns inziens tekort aan al die andere slachtoffers van misdrijven. Vraagt een slachtoffer van sextortion, phishing, spoofing erom om slachtoffer te worden? Een oud dametje dat van haar tas wordt beroofd? Die winkelbediende die bruut wordt belaagd door een overvaller? Een slachtoffer van geestelijke manipulatie? Nee toch?

Dat statement wil ik graag maken, want géén enkel slachtoffer vraagt erom om slachtoffer te worden. Het is iets dat je overkomt, waar je niets aan kunt doen. Dus élk slachtoffer is een slachtoffer. Op het moment dat je de schuld en/of verantwoordelijkheid bij een slachtoffer legt, dan is sprake van victim blaming. Laat ik dat maar weer eens de wereld inbrengen. Dat victim blaming moet stoppen, dat het een nog grotere bekendheid moet krijgen en dat daardoor het bewustwordingsproces bij anderen vergroot kan worden, die boodschap verspreid ik al jaren. En dat blijf ik doen.

Tenslotte ontkom je er niet aan als je spreker bent over manipulatie en destructieve relaties. Tot nu toe heb ik nog nooit een slachtoffer gehoord dat niet met victim blaming te maken heeft gehad. Of het nu om slachtoffers van huiselijk geweld, emotionele chantage, gaslighting, sextortion of manipulators op de werkvloer gaat. Ik ben dankbaar dat ik hen met mijn FEACH®-methode kan begeleiden in de weg naar herstel.Daarom is het zo fijn dat ik in de podcast van Kim van Grunsven vrijuit kon spreken over dit onderwerp. We haalden voorbeelden aan, maar spraken ook over de angsten waar slachtoffers mee kampen. Over wat te doen als je je niet prettig voelt bij een hulpverlener, hoe om te gaan met sommige vriendschappen? Over hoe belangrijk het is om te vergeven. Dat je dat niet doet voor de ander, maar omdat je jezelf dat gunt. Want liefde begint in de eerste plaats met liefde voor jezelf. Pas als je dat inziet, begrijpt en toepast, dan is het echt 'done with the breadcrumbs'.

Of ik op een eenvoudige manier uit kon leggen wat manipulatie nou precies is. En of ik dat kan! Je moet eigenlijk de hele podcast beluisteren om te horen hoe ons gesprek verliep, maar in het kort:
Manipulatie is het een ander in een richting manoeuvreren waar jij die ander hebben wilt, zodat jij gedaan krijgt wat jij wilt, zonder rekening te houden met de ander.

En dan is er nog een ernstiger vorm. Eén die zijn weerga niet kent: Gaslighting. Dat is een ernstige vorm van mentale mishandeling, waarbij gebruik gemaakt wordt van manipulatie die bijna niet te herkennen is. De manipulator (m/v) probeert hierbij doelbewust verwarring te zaaien bij zijn slachtoffer, waardoor deze gaat twijfelen aan het eigen denkvermogen. Als het maar vaak genoeg herhaald wordt, gebeurt het.

Het misdadige hiervan is dat de manipulator zich hiervan bewust is. Hij zal daarom ook niet schromen om voorbeelden aan te halen of proberen zijn woorden kracht bij te zetten onder het mom van dat het 'goed voor je is', dat hij 'het beste met je voor heeft', dat het in het 'belang is van meerdere mensen'. Vervolgens zal hij jou proberen het gevoel te geven alsof je gek bent dat je hem niet gelooft of niet doet wat hij zegt. Dat het aan jou ligt als je het niet doet. Hij zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat je hem gelooft, zodat hij je precies die richting in kunt duwen die hij wilt. Dat is zijn eigen richting, zolang hij je nodig heeft. Als hij je niet meer nodig heeft, dan is er nog maar één richting voor jou en dat is de afgrond. Een meestermanipulator heeft daar geen moeite mee. Het ontbreekt hem namelijk aan empathisch vermogen.

Daarom is hij ook in staat om meedogenloos en herhaaldelijk slachtoffers te maken. Zo'n persoon leert niet van zijn fouten, is niet in staat om enige vorm van zelfreflectie toe te passen en kent geen oprechte emoties. Alle emoties die hij vertoont zijn fake. Behalve wanneer het gevoelens zijn die hemzelf raken. In alle overige gevallen past hij copycat gedrag toe. Hij imiteert de gevoelens en gelaatsuitdrukkingen van anderen. Niet die van zichzelf. Het is een masker dat hij laat zien. De nog gevaarlijkere variant is wanneer meestermanipulators samenspannen. De meeste mensen hebben dat niet door. Gewoonweg omdat je er veelal vanuit gaat dat een ander het goed met je voorheeft. Dat is lang niet altijd zo en daarom is het belangrijk te blijven luisteren naar je gevoel.

"Wat moet je doen als je met zo'n persoon te maken hebt?", vroeg Kim mij. "Ach, het is eigenlijk hetzelfde als met een cactus. Het zijn sterke planten, maar als je stopt met ze water te geven, dan houdt het op een gegeven moment op." Wegkijken is geen optie, wegrennen wel. Massaal laten vallen. Niet achterom kijken maar vooral doorgaan, je eigen pad volgen. Het is de enige manier om je vrijheid tegemoet te treden en te ontsnappen aan het machtsmisbruik. Dat is wat Kim je leert als coach bij Done with Breadcrumbs en wat ik bereik met de inzet van mijn FEACH®-methode. Want elk slachtoffer is er één te veel.
Kim, ik wil jou bedanken voor de prettige samenwerking. Ik wens je nog heel veel mooie podcasts toe via Spotify. Als je de podcast gaat beluisteren waarin ik spreek met Kim, laat dan ook even weten wat je ervan vindt. Dat kan in de app zelf. En belangrijk: luister de hele podcast. Tot en met zaterdag 5 februari 2022 kun je een exemplaar van mijn boek Sextortion Op het spoor winnen. Hoe? Dat hoor je in de podcast.

Overigens kun je mij en Kim ook volgen op Instagram. Tot slot, tijdens de podcast spraken we ook over de VIDM Awards, over de totstandkoming daarvan, de initiatiefnemers, het doel en mijn nominatie voor de Vrouw in de Media Award 2021 regio Zuid-Holland.

Ik zou nog veel vaker willen spreken, dus als je nog niet op mij gestemd hebt: stemmen kan tot en met 27 januari 2022 via deze link.

(Copyright logo: Done with Breadcrumbs | Foto: Van Zandt)

Een reactie posten

My Instagram

Copyright © Organisatiebureau KVPS