Zou jij de deur opendoen?

 "Zou jij de deur opendoen?"

Een zin uit mijn boek Sextortion Op het spoor. Deze mocht ik vertalen en gebruiken uit een quote van psychiater Dr. Robert Hare. De grondlegger van de checklist om psychopathie vast te kunnen stellen. Eerst onderzocht Dr. Robert Hare psychopaten in hechtenis. Later ontdekte hij dat er meer psychopaten buiten de gevangenis leven dan daarbinnen.

Psychopathie, tegenwoordig de 'antisociale persoonlijkheidsstoornis' (ASP) genoemd. Want er bestaat niet één standaard psychopaat.

Wel hebben deze mensen (m/v) een aantal dingen met elkaar gemeen:
  • ze manipuleren;
  • liegen;
  • bedriegen;
  • passen gaslighting toe;
  • hebben geen empathisch vermogen; en
  • denken alleen maar aan zichzelf.
Vaak zijn ze ook nog eens bijzonder charismatisch en vriendelijk. Aan de buitenkant. Stel nou als je dat weet van iemand, of op zijn minst vermoedt. Zou jij dan de deur opendoen als zo'n persoon voor je deur staat? Ik wel. Maar meer ook niet. Ik zou vriendelijk verzoeken om onmiddellijk weg te gaan en me voorgoed met rust te laten. Wees gewaarschuwd. Mensen met zo'n stoornis, ik noem ze altijd destructieve personen. Want veelal is er sprake van een meervoudige persoonlijkheidsstoornis. Denk aan de narcistische borderlinestoornis, of de 'psychopaat' met veel narcistische eigenschappen. Het is niet zo eenvoudig om te stellen waar iemand aan lijdt. Feit is wel dat deze personen vaak extra actief worden rond de feestdagen.

Waarom? Omdat ze geen vrienden hebben. Geen échte vrienden. En ze zullen alles uit de kast trekken om jou te manipuleren, om de controle te houden. Dat vinden ze fijn. Ze doen het dus niet vanuit hun hart of uit medemenselijkheid. Het draait maar om één ding: jou pijn doen, zodat ze hun eigen innerlijke pijn niet hoeven voelen. Om er zelf beter van te worden.

Een persoon, zoals hierboven omschreven lijdt. En zal alles doen om de controle te behouden. Proberen een ingang bij je te vinden. Net als een plant die water nodig heeft, die zijn voeding haalt van buitenaf. Wees alert. Iemand die jou pijn heeft gedaan in het verleden, zal proberen om te peilen wat jij met de feestdagen gaat doen. Met wie je bent, wat je doet, alles, werkelijk alles om te voorkomen dat jij het leuk hebt. Medeleven opwekken. Houd in gedachten dat die persoon alleen zit met de feestdagen.

Hij of zij zal je vertellen dat hij of zij het niet zo rot bedoelde, dat je het allemaal verkeerd gezien hebt. Of juist dat je het juist had, maar dat hij of zij nu écht veranderd is. Trap er niet in. Een lijden is niet te verhelpen. Het is een diepgeworteld iets en het maakt onderdeel uit van de manipulatietactieken om jou onder controle te houden.

Jij, als empathisch persoon, die misschien net bezig is om je leven weer op de rit te krijgen. Jij, die het misschien zielig vindt dat hij of zij 'helemaal alleen' zit met de feestdagen.

Bedenk dat het niet langer jouw verantwoordelijkheid is om te zorgen voor het geluk van de ander. Ga uit van je eigen krachten, bouw op je eigen ervaringen en draag zorg voor je eigen geluk. Alleen jij kunt die kentering teweegbrengen.
Dat betekent dat je niet moet ingaan op zogenaamd vriendelijke vragen, zogenaamd attente berichten. Dat zijn het niet. Het is fake.

Dat betekent dat je iemand moet blokkeren op je telefoon en op je socials. Dat lijkt heel moeilijk, zo zit je niet in elkaar, maar doe het maar, je mist er niets aan. Het levert je niets op, alleen maar negatieve energie. Terwijl je je energie zo hard nodig hebt. Besteedt je tijd aan de mensen die er wel toe doen, die het goed met je voor hebben. Dus, nadat je dit blog hebt gelezen: zou jij de deur opendoen? Mijn advies: sluit alle deuren en ingangen hermetisch af en je zult zien dat er zich andere deuren openen. Juist iets doen dat je normaal gesproken niet zou doen, zolang het maar goed voelt. Neem afstand van het 'bekende', het 'vertrouwde'. Iemand die jou niets goeds heeft gebracht in het verleden, zal dat in de toekomst ook niet gaan doen. Ook niet rond de feestdagen.
De keuze is aan jou, maar laat de ASP vooral voor waar en wat hij of zij is en trap niet in de feestdagenval. Heus, die twee kerstdagen ga je ook wel overleven!
Meer weten of wil je meer kennis opdoen over hoe jij kunt zorgen voor je eigen geluk en succes? In mijn boek Sextortion Op het spoor lees je hoe je langzaamaan in de val wordt gelokt, want dat is wat gebeurt. Het misbruik maken van anderen, veelal mensen zonder kwaad in de zin. Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Dat kan via dit blog, door het contactformulier in te vullen, of via mijn website.

Ps. In een volgend blog ga ik dieper in op gaslighting. Ook zo'n manipulatietactiek die een destructief persoon toepast. #feach #coercivecontrol #narcisme #psychopathie #sextortionboek

Een reactie posten

My Instagram

Copyright © Organisatiebureau KVPS