Interview BN De Stem van Joost Klaverdijk

 


Ik mocht geen "dank je wel" meer zeggen. 
Dat hoefde niet meer, dat had ik al vaak genoeg gezegd.
Belofte maakt schuld, dus ik zal het niet meer doen.

Bedankt dan nogmaals Joost Klaverdijk! Journalist voor onder andere BN DeStem, regio Breda/Brabant. 

Breda, de plaats waar ik geboren werd, daar waar nu een corona-testlocatie is, in één van die kamers, met uitzicht op de A16 zag ik het levenslicht in 1971. Arme Mama, ik kwam ter wereld in een stuitligging. Gelukkig was ze niet alleen plaatse. 

Mijn Papa, ook een geboren Bredanaar was niet toevallig ook ter plaatse en wat was hij trots toen zijn dochter een boek uit had gebracht. Hij was één van de weinige mensen om me heen tegen wie ik durfde te vertellen wat ik deels heb verwoord in mijn boek Sextortion Op het spoor. Maar trots voelde hij vooral toen er een artikel met mij in BN DeStem stond. "Heb je al wat van Joost gehoord? Weet je al wat meer?" "Nee Pap, nog even geduld! Het komt goed!"

En het kwam goed. In mijn kantoorruimte sprak ik ruim vier uur met Joost. Onder het genot van een kopje koffie en een worstenbroodje. Over mijn boek, over het leven, over de donor die hem een nieuwe nier schonk. Hoe bijzonder dat nog elke dag is voor hem. Over de dankbaarheid. Een vrouw die hij niet kende, die hem het leven heeft teruggegeven door een nier te doneren. Hoe bijzonder is dat? Over de liefde voor honden, het leven in coronatijden en over zijn werkwijze. 

Een werkwijze die ik als heel positief en respectvol heb ervaren. Er zijn geen standaardinterviews, maar wat ik waardeerde is dat Joost zijn 'huiswerk' gewoon grondig heeft gedaan. Research, door contact te zoeken met cybersecurity-expert Peter Lahousse van cybercrimeinfo.nl. En onderzoek, navraag doen. Is er daadwerkelijk een rechtszaak is geweest in een grote sextortionzaak een aantal jaar geleden? Is het correct wat Kiki schrijft dat het ging om afpersing van mannen en shemales (transgenders)? Want ik kan dat wel verwoorden in mijn boek, uitspreken op tv, maar is het ook echt zo? Geloof mij, het is schokkend, maar het is écht zo, ik lieg niet daarover. De werkelijkheid is zo bizar en extreem, dat ik dat niet eens had kunnen verzinnen.

Ik vind het daarom alleen maar te waarderen dat Joost doorvroeg op mijn vragen en op zoek ging naar de achtergrondverhalen van mijn boek. Ik maakte me daar absoluut geen zorgen om. Ik had op mijn beurt niets te verbergen, want er is een rechtszaak geweest, met een duidelijke uitspraak. En daarom duurde het even voordat het artikel gepubliceerd kon worden, maar wat een verrassing toen het in BN DeStem stond in de ochtend van 17 maart jl., de dag van de Tweede Kamerverkiezingen 2021.

Blijkbaar vond men bij de DPG Mediagroep het artikel over mijn sextortionboek nieuwswaardig genoeg om het ook te plaatsen in BN De Gelderlander, het Eindhovens Dagblad en de Provinciale Zeeuwse Courant. En wat er toen gebeurde?

Een explosie. Mijn telefoon stond roodgloeiend, mijn mailbox puilde uit, mijn socials liepen over ... ik kwam er niet eens meer aan toe om berichten te beantwoorden. Met uitzondering van de berichten die ik als spoed beschouwde. Berichten van gewone mensen zoals jij en ik, die hun verhalen met me deelden.

Mensen die na de dood van hun partner tot ontdekkingen zijn gekomen van overspel, of zelfs een compleet dubbelleven waar ze niets vanaf wisten. De ontzetting, de pijn en de boosheid zijn groots.

Mensen die in een situatie van huiselijk geweld zitten en dagelijks gebukt gaan onder de gruwelijke geestelijke manipulatie en gaslighting die zij ondergaan. Ook daar schrijf ik over in mijn boek, de mensen met persoonlijkheidsstoornissen. Denk aan een borderlinestoornis, narcistische stoornis, de antisociale persoonlijkheidsstoornis (psychopathie), of een combinatie van deze stoornissen. De destructie die aangericht wordt, de schade, de wanhoop, de ontreddering, de schuldgevoelens en het verdriet. 

En dan de mensen die ook een suïcide hebben meegemaakt en weten hoe het voelt als een dierbare er ineens niet meer is en nooit meer terug zal komen. Mannen en vrouwen die slachtoffer zijn geworden van sextortion. Sommigen hebben aangifte durven doen, maar kampen nog dagelijks met de gevolgen van deze vorm van cybercrime. En zij die geen aangifte durven te doen maar  geestelijk in de knel zitten doordat zij er uit angst en schaamte met niemand over durven praten en toch met mij hun verhaal durven en willen delen.

Blijkbaar heeft het artikel van Joost heel wat mensen bereikt, maar ook daadwerkelijk bereikt. Op de dag van de verkiezingen had het artikel al meer dan 37.700 unieke bezoekers getrokken online. Om nog maar niet te spreken over het aantal mensen dat de krant die ochtend in hun brievenbus aantrof. 

De rook van de explosie strekte zich zo ver uit, dat deze ook de redactie van Hart van Nederland bereikte. En zo belandde ik samen met Peter Lahousse in de uitzending van zowel de vroege als de late editie van het programma, ook hier weer dank aan Lex van Vliet. Een nieuwe explosie was het gevolg. Een soortgelijke, zodat ik een aantal dagen later benaderd werd voor het zondaginterview met RTL Nieuws, met dank aan Lisanne van Sadelhoff, eveneens een journaliste die ik dankbaar ben voor de samenwerking rondom dit artikel. En omdat dat het best gelezen artikel van de dag was, werd het ook aangehaald in de nieuwsuitzending van het journaal om half acht bij RTL. 

Toen ontplofte de boel. Maar op een positieve manier, want alle unieke bezoekers en een artikel dat als 'best gelezen' wordt beschouwd, dat zegt nog niet zoveel. Het gaat om de impact, wat het met mensen doet en dat heb ik geweten!
Daarom ben ik blij dat mijn boek steeds meer bekendheid krijgt, want als mijn boek mensen bereikt en zij bereiken vervolgens mij, dan kan ik wat doen om hen te helpen door middel van mijn FEACH®-methode, zodat het bijdraagt aan hun herstel. Dat is waarvoor ik het gedaan heb, om zaken uit de taboesfeer te halen.

Het moet maar eens afgelopen zijn met het victim blaming, sextortion, geestelijke manipulatie en zelfdoding. Het is een utopie om te denken dat mij dit gaat lukken. Dat is onmogelijk. Ik kan dit alles niet voorkomen, maar wel bijdragen aan de maatschappij om de bewustwording over deze onderwerpen te vergroten. Dat kan onder andere door in gesprek te gaan met een journalist en mijn verhaal te doen. Al kan ik met mijn FEACH® maar een stukje pijn wegnemen bij mensen en hen verder helpen, dan bereik ik wat ik beoogd heb met het publiceren van mijn boek. 

Als je wilt dat jouw boodschap overgedragen wordt om anderen te helpen, dan moet je dingen van jezelf laten zien, dan moet je je kwetsbaar opstellen en naar buiten treden met je verhaal. Ook al is het verhaal in mijn boek grotendeels gebaseerd op een waargebeurd verhaal, ik vind dat Joost hier heel respectvol en integer mee om is gegaan en daar ben ik hem dankbaar voor. Dat siert hem. 

Maar aangezien ik geen dank je wel meer mag zeggen, is het enige wat ik nog kan zeggen: "Bedankt Joost!" O ja, en als je zelf een verhaal hebt, waarvan je denkt dat het nieuwswaarde heeft en je durft dit te delen met iemand van de pers, neem dan gerust contact op met Joost, of met mij, dan kan ik jullie altijd met elkaar in contact brengen. Wie weet schrijft Joost dan ook een mooi artikel over jouw verhaal, of misschien nog wel mooier, wie zal het zeggen?

Als je meer wilt weten over hoe te herstellen nadat je te maken hebt gehad met destructie [lees: de dood, suïcide, gaslighting, mensen met persoonlijkheidsstoornissen, overspel, bedrog], lees dan vooral mijn boek.
Het kan een handvat zijn om je meer inzichten te geven in waarom mensen bepaalde besluiten nemen of waarom ze in staat zijn om anderen pijn te doen en te beschadigen. Dat laatste heeft alles te maken met een laag, of zelfs gebrek aan empathisch vermogen. 

Wat kan ik nog meer zeggen? Dat het mogelijk is om daarvan te herstellen en weer gelukkig te worden, het lukte mij ook. Lees mijn boek maar! 
En als je hulp nodig hebt, als je (nog) niet naar de politie durft of worstelt met vragen, laat het me weten. FEACH®!

Mijn boek is te bestellen via deze link.

(Heb je suïcidale gedachten? Bel gratis naar 0800-0113, bel 113 of neem contact op via de chat van 113 Zelfmoordpreventie. Ze zijn 24 uur per dag bereikbaar.)

Een reactie posten

My Instagram

Copyright © Organisatiebureau KVPS