Week van de hoogbegaafdheid: De Denker

 


In de week waarin eigenlijk de boekenweek van 2021 had plaatsgehad, is het ook 'de week van de hoogbegaafdheid'. Deze duurt van 6 tot en met 14 maart 2021. Het doel van deze week is om meer bekendheid te geven aan het begrip hoogbegaafdheid en dat is één van de redenen dat ik dit blog schrijf.

Het beeldje dat je ziet op de foto heet 'De Denker'. Gekregen van een vriendin om me te feliciteren met mijn boek Sextortion Op het spoor dat op 6 maart jl. uitkwam. Zij vond het een passend geschenk voor mij en dat vind ik ook.

Iemand die altijd nadenkt, waarvan het brein nooit stilstaat.
Iemand die denkt in oplossingen en mogelijkheden, niet in onmogelijkheden.
Iemand die heel snel denkt, vaak veel sneller dan de ander.
Iemand die ook snel praat, al matig ik soms mijn tempo, afhankelijk van de gesprekspartner. Dat gaat automatisch. Het naar beneden bijstellen, niet alleen met spreken, maar ook qua zinsopbouw en woordenschat.
Iemand die naast hoogbegaafd ook hoogsensitief is, een groter empathisch vermogen heeft dan het gemiddelde. Ook dat zie je vaker bij hoogbegaafde mensen. Iemand die andere mensen en situaties aanvoelt.

Dat zijn nu juist twee dingen die in mijn boek voorkomen. Wat heb ik me vaak een loser gevoeld. Zo intelligent, zo gevoelig en toch ... ben ik in het web geraakt van een destructief persoon. Waarom heb ik het niet gezien? Nog erger: waarom heb ik er niks tegen gedaan? Want vaak heb ik wel gevoeld dat er 'iets mis' was of kon ik het niet duiden. En als ik ernaar vroeg, dan was er altijd wel een antwoord klaar waar ik op dat moment genoegen mee nam, of moest nemen. Om ruzie te voorkomen, bedekt met de mantel der liefde heb ik het. Waarom heb ik dat gedaan? Waarom heb ik het toegelaten? Waarom, waarom, waarom? Duizenden vragen gingen door mijn hoofd destijds. Was dat dan nou juist niet superstom en helemaal niet intelligent? 

Het antwoord is: Nee! Als je zo gemanipuleerd wordt, als er zo gruwelijk misbruik wordt gemaakt van je vertrouwen, van je empathisch vermogen waarop de ander meelift, meeteert, dan zie heb je dat in beginsel niet door en op een gegeven moment zie je het niet meer. Gewoonweg omdat je zo ge-gaslight bent en zo gemanipuleerd, dat je steeds, als een soort automatisme toelaat dat je grenzen worden overschreden. Door de ander, degene met het masker. 

Voel ik me schuldig? Nee, niet meer. Ik heb sommige dingen goed aangevoeld, maar dat ik zo in de maling ben genomen, dat had ik, niemand kunnen voorzien. Met heel mijn hoogbegaafdheid en mijn hoogsensitiviteit niet. De ander wist maar al te goed dat ik trouw was, loyaal was, geen ruzie wilde maken. Projecteerde zelf het eigen lijden op mij en gebruikte mijn empathisch vermogen om zich tegenover anderen mooier en beter voor te doen dan hij was. 
Empathie versus nul-empathie zeg ik nu achteraf. Ik zeg het niet alleen, ik schrijf er ook over. Het is misschien ook moeilijk te begrijpen voor andere mensen, daarom moet je mijn boek maar lezen, wellicht wordt het dan wat duidelijker.

Weet je wat ik nu zo mooi vind aan het beeldje 'De Denker'? Het lijkt heel veel op de afbeelding van de coverfoto van mijn boek. Een vrouw die ineengedoken zit, met opgetrokken knieën. Daar begint mijn boek mee, waarin ik in hoofdstuk één een situatie omschrijf waar een vrouw in een acute stressstoornis belandt.  Uiteindelijk wordt ze door haar vriendin gevonden in deze houding. Bijna niet in staat om te praten, om te denken, gedesoriënteerd, verward, totdat .....

Je leest het in mijn boek!  

Voel jij je ook schuldig daardoor? Niet doen, het is zonde van je energie. 
FEACH® liever, dat doe ik ook tegenwoordig!

2 opmerkingen :

 1. Mooi geschreven Kiki. Blij dat je het beeldje mooi vindt. Liefs Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel Anita,

  Dit beeldje heeft een heel mooi plekje gekregen. Nogmaals dank.
  Ik kon niet anders dan er een blog aan wijden! Zo symbolisch.
  Ik ben er dan ook oprecht blij mee, heel dierbaar.

  Liefs, Kiki

  BeantwoordenVerwijderen

My Instagram

Copyright © Organisatiebureau KVPS