Internationale Vrouwendag 2021 'Invloed met Impact'

 

Internationale Vrouwendag 2021, het thema van deze 8 maart is 'Invloed met Impact'. Waarom ik daar iets over wil schrijven? Dat moet gewoon, want ik ben niet alleen auteur, maar ook vrouw. 

Ik weet wel, er zijn meer 'vrouwendagen'. Secretaressedag, rokjesdag, moederdag, maar Internationale Vrouwendag heeft toch wel een dieper inhoudelijke boodschap. Deze dag is echt nodig. Sorry mannen, maar het is écht zo.

In ons land hebben vrouwen dezelfde rechten als mannen, in tegenstelling tot in vele andere landen ter wereld. Waarom is het dan toch nodig om aandacht te vragen voor deze dag? Wel, nog dagelijks worden er in ons land vrouwen zowel fysiek als mentaal mishandeld. Dat overkomt ook mannen, maar het percentage vrouwen is nu eenmaal groter. Eén van de doelen van mijn boek Sextortion Op het spoor is om huiselijk geweld aan de kaak te stellen. Emotionele chantage is evengoed huiselijk geweld. Een sluipmoordenaar, die langzaam zijn intrede doet en als deze zich eenmaal naar binnen heeft geworsteld, blijft hij ook lang binnen.
En dit overkomt beide seksen, maar het is nu eenmaal Internationale Vrouwendag vandaag.

Vrouwen praten niet zo makkelijk over emotionele chantage, als ze het al doorhebben. 'Hij bedoelt het vast niet zo rot', 'hij heeft ook goede kanten', 'hij zei net nog dat hij van me houdt', en zo zijn er honderden excuses te bedenken als je slachtoffer wordt van emotionele chantage. En als je eenmaal doorhebt dat je in de val bent getrapt van deze sluipmoordenaar, dan duurt het heel lang voordat je weer uit die kuil geklommen bent. Als dat al lukt, want sommige vrouwen zijn daardoor zo beschadigd, dat ze levenslang hebben, terwijl eigenlijk de sluipmoordenaar op zou moeten draaien voor de aangerichte schade. 

Dat gebeurt vaak niet. Een slachtoffer blijft ontredderd achter als het weet te ontsnappen uit de klauwen van zo'n destructief persoon. En dan begint de hel pas echt. Vaak tegenwerking, leugens, zwartmaken. Je vertrouwen in andere mensen heeft al een enorme deuk opgelopen, maar het daalt nog verder als blijkt dat de mensen die je eerst vertrouwde zijn gezwicht voor de leugens van de chanteur. Zie daar maar eens uit te komen. En als je er al over spreekt, dan word je vaak niet geloofd. "Hij is altijd zo aardig!", wordt dan letterlijk gezegd. En dan zou je het weleens uit willen schreeuwen: "Hij is helemaal niet aardig, hij is verschrikkelijk! Heb je enig idee wat hij mij aangedaan heeft en nog doet?!" Maar het heeft weinig zin. 

Zolang er nog geen wetgeving is die emotionele chantage strafbaar stelt, kunnen al die chanteurs gewoon hun goddelijke gang gaan. Zolang wij vrouwen blijven zwijgen, gebeurt er niets. Dat geldt ook voor mannen. Emotionele chantage is een langdurig traject, een fuik waarin je gevangen bent, maar je mag er zijn en ook jij mag gehoord worden! 

Kan ik daar als auteur en spreker invloed op uitoefenen om meer ruchtbaarheid te geven aan emotionele chantage en inzicht in hoe destructieve personen te werk gaan, hoe je je daartegen kunt wapenen? Ja, ik denk het wel. Heeft het impact? Dat laat ik graag over aan anderen om te bepalen, maar als ik niets doe, gebeurt er niets. En met mij, denken heel veel vrouwen er zo over. Daarom maken wij vrouwen ons elk jaar op Internationale Vrouwendag hard voor de rechten van de vrouw. Niet omdat wij geen rechten hebben, maar omdat wij graag samen netwerken, om als vrouwen samen, maar ook als individu iets bij willen dragen aan de maatschappij. 

Ik geloof in de kracht van samenwerken en samenwerken kan evengoed waardevol zijn met mannen, alleen zou het mooi zijn als de verhoudingen wat meer in balans komen, want Nederland scoort op dat punt niet zo goed ten opzichte van andere Europese landen. Dat er verschillen zijn tussen mannen en vrouwen, dat vind ik alleen maar goed. Ieder zo zijn kwaliteiten en dat maakt het leven juist leuk. Ik geloof niet dat ik het leuk zou vinden als er alleen maar vrouwen op de wereld rondlopen en andersom, als er alleen maar mannen zouden bestaan, dan zou ik er niet eens zijn. We hebben elkaar allemaal nodig, maar vandaag, op Internationale Vrouwendag 2021 vragen wij als vrouwen aandacht voor ons 'vrouw zijn', de rechten van de vrouw wereldwijd en voor meer inclusie.

Op Internationale Vrouwendag worden er veel activiteiten georganiseerd. Wat ik vandaag gedaan heb? Ik ben naar mijn geboortestad Breda gereden en heb daar mijn boeken afgegeven bij de eigenaresse van Boekhandel Vives aan de Ginnekenweg 53. Want ik steun de boekhandel. Ook boekhandels hebben het niet makkelijk door de coronacrisis. Ik steun hen door zoveel mogelijk postings te liken op de socials. Boekhandel Vives heeft de primeur: als eerste boekhandel in Nederland hebben zij mijn boek in de winkel liggen.

Een boek waarin emotionele chantage en gaslighting uitvoerig aan bod komen. Je ziet het niet altijd aan de buitenkant of iemand slachtoffer is of is geweest van een destructief persoon. Toch lopen er daar meer van rond buiten de gevangenismuren dan daarbinnen. Is het aan mij te zien? Nee en gelukkig is het mij gelukt om er bovenop te komen. Nu probeer ik met mijn boek om aandacht te vragen om het onderwerp uit de taboesfeer te halen. Ik hoop daarmee steun en kracht te kunnen geven aan anderen (zowel mannen als vrouwen), die hetzelfde hebben meegemaakt of nog altijd in dat web van destructie zitten.

Ik zou willen zeggen: "Klauter dat web uit. Echt, de wereld wordt beter, alleen je bent er nog niet. Het is echt zo, laat van je horen!" Zo niet, dan doe ik het, want behalve auteur ben ik ook spreker.

Want de tijd van zwijgen is voorgoed voorbij. Eén dezer dagen verschijnt er een mooi artikel over mijn boek in de media van journalist Joost Klaverdijk. Ik ben hem daar heel dankbaar voor. Het biedt de gelegenheid om emotionele chantage en de destructieve gevolgen daarvan uit de taboesfeer te halen, maar ook zaken als suïcide*, sextortion en victim blaming. Joost heeft dat heel mooi en integer op papier gezet. Ik heb lang genoeg gezwegen en als ik door het spreken kan bijdragen om de wereld wat mooier te maken en mensen te helpen, dan is mijn missie geslaagd. Daar ga ik voor! Niet alleen op Internationale Vrouwendag, maar elke dag!    

Wil je mijn boek bestellen? Dat kan natuurlijk bij Boekhandel Vives en tal van andere boekhandels, maar ook bij mijzelf. Klik hier voor meer informatie over mijn boek.

(* Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem, en 24 uur per dag. Chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.)

Een reactie posten

My Instagram

Copyright © Organisatiebureau KVPS