Betekenisvol meedoen in de Week van de Psychiatrie


Het thema van de 'Week van de Psychiatrie' (22 tot en met 27 maart) is Betekenisvol meedoen'. Genoemde week is opgedragen aan alle mensen, zowel met als zonder psychiatrische achtergrond. Mensen die zich in hebben gezet voor de verbetering van de positie en het leven van mensen met psychische en psychiatrische problematiek.

Als er iemand zich heeft ingezet daarvoor, dan is het Drs. Johan de Korte en als er een prijs verbonden zou zijn aan deze week, dan zou ik Johan nomineren daarvoor en dat is niet voor niets.

Er komt heel veel kijken bij het schrijven van een boek. Eén van die dingen is het vinden van een schrijver van het voorwoord van je boek. Ik hoefde niet lang na te denken, want in mijn LinkedIn-netwerk kwam de naam van één man als eerste naar boven. Die van drs. Johan de Korte, vrijgevestigd psycholoog uit Den Haag.

Ik kende Johan al een tijdje via LinkedIn. Een man die zijn mening niet onder stoelen of banken steekt, maar die dat doet met een gedegen onderbouwing. Een man die spontaan is en het goed voor heeft met andere mensen. En een vakman, dat kon ik wel opmaken uit zijn postings en zijn reacties op die van anderen.

Begin juni stuurde ik hem daarom een berichtje, of ik hem een ongebruikelijke vraag voor mocht leggen. Ik heb er gelijk bijgeschreven dat het een zakelijke vraag was en deze luidde: "Hoe ver reikt jouw kennis over psychopathologie als psycholoog?" Een paar minuten later ontving ik een berichtje terug van Johan:

"Ik ben 35 jaar HBO/MBO docent psychopathologie en Klinische Psychiatrie geweest. Daarnaast heb ik al ruim 34 jaar een eigen praktijk met uiteraard een overvloed aan psychologische en psychiatrische problematieken."

Niet lang daarna belden we en vroeg ik Johan of hij het voorwoord zou willen schrijven voor mijn boek Sextortion Op het spoor. Hij hoefde daar niet lang over na te denken en zei volmondig: "Ja". Dat was alleen nog maar tijdens ons eerste telefoongesprek. Gesprekken met Johan zijn nooit saai, integendeel. Het is een belezen man met een kennis van 'heb ik jou daar'.

Ik mag dan geen psycholoog zijn, op basis van mijn ervaringen en expertise reikt mijn kennis over de diverse persoonlijkheidsstoornissen aardig ver. Daarom is het steeds weer leuk sparren met Johan hierover. Leuk sparren? Ja, want Johan heeft humor en gebruikt woordgrappen. Iets dat we met elkaar gemeen hebben, want ik maak ze zelf ook. Het is ook prettig als de ander jouw woordgrappen begrijpt. Dan hoef je niet voortdurend je eigen grappen uit te leggen.

Eindelijk kon ik hem mijn manuscript toesturen. Dat was nog best wel spannend, want Johan wist waar het boek over zou gaan, maar om het dan in het geschreven woord te zien is toch wel even wat anders. Ik was dan ook blij met zijn reactie. En met zijn input, want ik wilde het boek zo leesbaar mogelijk maken voor anderen. Met onderwerpen als 'persoonlijkheidsstoornissen', de 'antisociale persoonlijkheidsstoornis' [lees: psychopathie] en 'narcisme', viel dat niet altijd mee.

Hoe maak je aan de hand van voorbeelden duidelijk dat één van de hoofdpersonen in je boek lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis? Hoe verwoord je dat in een boek? Wel, het is me gelukt en de reactie van Johan sprak letterlijk boekdelen.

Op mijn website heeft hij een mooie reactie achtergelaten, maar hij schreef ook een prachtig voorwoord. Waar ik hem heel dankbaar voor ben.

We hadden elkaar willen ontmoeten voordat mijn boek uitkwam, maar keer op keer kwam het daar niet van en dat had onder meer te maken met de coronamaatregelen. Uiteindelijk kwam het toch tot een ontmoeting, maar pas bij de filmopnamen van mijn boekpresentatie.

Johan kwam naar 's-Gravendeel, vanuit een andere ruimte werd de presentatie opgenomen en zo ging ik voor de camera in gesprek met Johan. In de film van de presentatie van mijn boek Sextortion Op het spoor is slechts een klein stukje te zien van het gesprek dat ik met Johan had. Maar wat was het leuk en bijzonder om elkaar in het echt te ontmoeten. Voor een deel van mijn gesprek met Johan verwijs ik naar de boekpresentatie van Sextortion Op het spoor (minuut 13.46 t/m 27.45).

Er zal altijd werk aan de winkel blijven. Mensen kampen met ernstige (pscyho)sociale problemen, met persoonlijkheidsstoornissen of hebben te maken (gehad) met een destructief persoon. Voor die laatste categorie spreek ik aan de hand van mijn boek over de door mij ontwikkelde FEACH®-methode. Want hoe ga je daarmee om als je beschadigd bent door toedoen van een destructief persoon? Dat kan een familielid zijn, een collega, een werkgever, een zakelijke relatie, maar ook een crimineel die jou heeft afgeperst als je slachtoffer bent (geworden) van sextortion. Het probleem is dat destructieve personen niet direct te herkennen zijn aan de buitenkant. Vaak is het zo dat bij hen een zachtmoedige karaktertrek aan de oppervlakte waarneembaar is. Zelfs doorgewinterde professionals kunnen hierdoor in de spreekwoordelijke valkuil trappen die iemand met een persoonlijkheidsstoornis kan graven.

Als je eenmaal in het web van destructie bent beland, hoe klim je daar dan weer uit? Hoe vind je jezelf weer terug? Hoe wordt je weer gelukkig? En hoe zorg je dat je gelukkig blijft en nooit meer in zo'n web terecht komt? Dat is waar ik me voor inzet. Al die mensen die worstelen en kampen met de destructie die anderen bij hen hebben achtergelaten. Met alle respect richting alle erkende hulpverleners, ze zijn lang niet altijd 'ervaringsdeskundige'. Dat hoeft ook niet noodzakelijk, maar het kan verdraaid prettig zijn in je herstel en de weg naar geluk als je met iemand in gesprek gaat die daadwerkelijk uit ervaring weet wat het is als je met destructieve personen te maken hebt gehad.

Het kan zijn dat als ik met je in gesprek ga, dat ik vind dat het beter is om hulp te zoeken bij een professional, iemand die daartoe opgeleid is. Iemand die ervaring heeft en wiens kennis en/of therapeutische vaardigheden nog veel verder reiken dan de mijne. Weet je naar wie ik je dan als eerste door zou verwijzen? Naar Johan. Iemand die je kunt vertrouwen en waar je op kunt bouwen. Ik wil namelijk niet op de stoel gaan zitten van een psycholoog of psychiater. Maar het erover spreken, zaken bespreekbaar maken, het oordeelsvrij blijven, luisteren en zoeken naar oplossingen, dat zit nou eenmaal ingebouwd in mijn systeem en daar help ik je graag bij.

Een stukje uit de recensie die Johan op mijn website heeft achtergelaten is het volgende:

Van ‘woede, verdriet, vertwijfeling en onmacht’ naar acceptatie, om vervolgens te komen tot vergeving. Zij vergeeft en zij die vergeeft is rijk. Rijk aan het tonen van moed en weerbaarheid als voorbeeld voor velen die mogelijk een zelfde lot wacht.

Ik ben het met Johan eens. Vergeving kost moed en kracht, maar als het je lukt geeft het zoveel vrijheid, dat je je eigen leven weer terugkrijgt, ook na destructie. Vergeven vanuit je hart. Uit liefde voor je naaste(n), maar ook uit liefde voor jezelf.

Zaken als 'boosheid', 'wrok' en 'haat' ... ik moet er niet aan denken om die de rest van mijn leven bij me te dragen. Sowieso ben ik wars van 'haat'. Een betonblok is het, een loden last. Iets dat je opvreet van binnen.

Johan schreef in zijn recensie ook iets over een stukje uit het lied 'Beautifull Boy' van John Lennon:
Of zoals de legendarische John Lennon (1940-1980) het ooit formuleerde:
“Life is what happens to you, while you’re busy making other plans.”

En zo is het maar net. Je weet nooit wat de dag van morgen brengen zal. De keus is aan jou hoe je daarmee omgaat. Mijn devies is 'leef vooral', in de breedste zin van het woord. Leven en laten leven overigens. En ik ben ervan overtuigd, dat wanneer we liefde schenken vanuit het hart aan anderen, dat dit zich zal vermenigvuldigen. En de kracht van échte liefde zit hem in het sleutelwoord 'vergeven'.

Ik ben dankbaar en blij dat het me gelukt is. En ja, ik voel me rijk daardoor. Het draagt bij aan mijn eigen levensgeluk en daardoor ben ik in staat om dat over te brengen op anderen. Juist vanuit die liefde vanuit het hart. Mede daarom wil ik betekenisvol meedoen in de Week van de Psychiatrie, maar niet alleen gedurende deze dagen, maar altijd, net als Johan!

Voor meer informatie, kijk op de website van mijn boek of op die van FEACH®. Wellicht handig om te weten: FEACH® heeft ook een bedrijfspagina op LinkedIn. Wie lid wil worden van de besloten FEACH®-community op LinkedIn, mag altijd een PB naar me sturen.

Copyright coverfoto boek: Stefan Witte | Beeldloods

Ontwerp cover: Congos Full Service Digital Agency

Een reactie posten

My Instagram

Copyright © Organisatiebureau KVPS