Survivalgids voor Weduwen


Kijk, hier zie je mij op de foto met het boek van Marrit van Exel, de Survivalgids voor Weduwen. De ene dag besteld, de andere dag al in huis. Een stappenplan voor rouwen, leven en weer genieten.

En ik lach op de foto, want rouwen heb ik lang genoeg gedaan, dat ligt achter me. Vooral het leven en weer genieten na de dood. Of deze nu plotseling is of niet, je leven staat totaal op zijn kop als een dierbare overlijdt.

Tijdens de uitvaart van mijn zusje sprak mijn vader de wijze woorden:

"Als je je ouders verliest, verlies je het verleden, als je je partner verliest, verlies je het heden, maar als je je kind verliest, verlies je je toekomst." Deze woorden gaan nog vaak door mijn gedachten. In tegenstelling tot mijn vader en Marrit, weet ik niet hoe het voelt om mijn kind te verliezen, maar ik heb er wel alle beeld bij. Het leven wordt sowieso nooit meer hetzelfde als je een heel dierbaar iemand verliest door de dood.

Dat het mogelijk is om weer te leven, in de breedste zin van het woord, en te genieten, dat weet ik wel. Dat is wat Marrit en ik met elkaar gemeen hebben, want ook haar is het gelukt. Hoe is het mogelijk denk je, als je net een dierbare bent verloren? Hoe overleef ik dit? Handboeken zijn er niet, maar als je de reacties bekijkt die Marrit heeft ontvangen op haar boek, dan geeft de Survivalgids voor Weduwen wel heel veel antwoorden op je al je vragen en op de dingen waar je tegenaan loopt in zo een gitzwarte periode in je leven. Een boek waar je écht wat aan hebt, waar je kracht uit kunt putten. Het boek was nog niet op de markt toen ik zoveel dierbaren verloor in een korte tijd, maar dit boek gun ik iedereen. Daarnaast heb ik aan mijn eigen vader een heel mooi voorbeeld gehad van hoe je door kunt gaan met leven en weer met plezier invulling kunt geven aan je leven. Diep, diep, diep respect voor hem!

Mijn boek Sextortion Op het spoor gaat ook over de dood, rouw en herstel. Maar ook over list en bedrog, overspel en destructieve relaties. Een boek waarin je ergste nachtmerrie werkelijkheid wordt. Het heeft als doel om een aantal zaken uit de taboesfeer te halen: zelfdoding*, sextortion, victim blaming en emotionele chantage. Grotendeels gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het lukte mij om mijn leven terug te krijgen, weer te genieten van dingen. Hoe? Dat lees je in mijn boek en ik spreek ook over herstel en geluk. Daarop is mijn FEACH®-methode gebaseerd. Een methode die ik heb bedacht om andere mensen te helpen, juist omdat elk mens anders is en ieder moet zijn eigen weg vinden in herstellen, om vervolgens weer verder te kunnen met het leven, om kleur te geven aan je leven. Marrit richt zich ook op herstel en om anderen te helpen. Net als ik, alleen ieder op onze eigen manier. Dat is het mooie ervan, zoveel mensen, zoveel wensen.

Zo kwam ik met Marrit in contact. Want waarom is er wel zwangerschapsverlof, maar geen rouwverlof? Het is heel erg krom. Als je net een baby hebt gekregen krijg je rust om te herstellen, om te genieten en die tijd heb je ook echt nodig, ook voordat je gaat bevallen. Als je je partner of je kind verliest, krijg je alleen vrij vanaf de dag van overlijden tot en met de dag van de begrafenis of uitvaart. Dat klopt niet, want je moet zoveel regelen, er komt zoveel op je af, terwijl je eigenlijk moeite moet doen om overeind te blijven. Je raakt uitgeput. Slapen lukt vaak niet eens. En al krijg je nog zoveel steun en liefde van andere mensen, je moet het toch zelf doen om je leven weer op het spoor te krijgen en dat is echt heel zwaar. Als je zelfstandig ondernemer bent, dan is er niets, dan moet je hoe dan ook door! Niet alleen je gezin en huishouden draaiende houden, maar ook 'de zaak'. Op het moment dat ik een posting zag van Marrit over rouwverlof, opperde ik 'start een petitie', en dat heeft ze gedaan. Goed hè? (Zie ook mijn blog hierover.)

Alleen kan de petitie nog wel wat handtekeningen gebruiken, dus als je wilt, neem even een kijkje en teken hem alsjeblieft als je achter dit initiatief staat. Ik sta er 100% achter! Marrit, heel veel succes met de petitie. We zetten ons allebei in voor het grotere geheel en ik hoop van harte dat deze petitie genoeg handtekeningen krijgt om ingediend te worden door een lid van de Tweede Kamer.

*Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.
Onthoud dat 113 Zelfmoordpreventie 24 uur per dag voor je klaarstaat!

(Met dank aan Ferdinand van de Zande voor het nemen van de foto van mij met het boek van Marrit! Samen sterk, juist voor het grotere geheel!)

Een reactie posten

My Instagram

Copyright © Organisatiebureau KVPS