Hoogsensitief zijn: Liefde is leven vanuit je hart


Het zijn maar labels, hoogsensitief (HSP) en hoogbegaafd (HB). Elk mens is anders, geen enkel mens is hetzelfde, ieder is uniek, laat ik dat voorop stellen. En toch ... voelt het altijd bijzonder prettig als je als HSP een andere HSP-er ontmoet. En laat die ander nou toevallig ook hoogbegaafd zijn. Dan zijn er vaak maar weinig woorden nodig. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik als HSP omringd ben door HSP-vrienden- en kennissen. Gewoon omdat je elkaar begrijpt.
Niet zomaar begrijpen, maar aanvoelen, invoelen, meeleven en dat vanuit een diepe en intrinsieke energie. Energie vanuit het hart. Gebaseerd op wederzijds respect en vooral liefde. Liefde is leven vanuit het hart, zo zie ik dat. 

Iemand die daar over mee kan praten is Els Umans. Zij is eveneens auteur en schreef het boek 'Hoogbegaafd temperament herkennen, signaleren en begrijpen vanuit hoogsensitiviteit'. In 2019 kwam ik haar al tegen als spreker op het symposium van Stichting Hoogbegaafd!, waarvan ik mede-organisator was. Echt tijd om te praten hadden we toen niet, maar we hielden contact. Nu, bijna anderhalf jaar later blijken we meer gemeen te hebben dan we toen dachten. We werken en leven beiden vanuit het hart, en nu hebben we beiden een boek geschreven en heb ik mijn FEACH®-methode opgericht. Naast coachen en schrijven, ook in het magazine Spiegelbeeld, schildert Els vanuit haar hart.

Onlangs sprak ik Els en ze zei: "Mijn werk is ook mijn passie. Er komen de mooiste mensen op mijn pad. Ik help hen om authentiek te kunnen zijn omdat dit het meest waardevolle is in het leven van een mens. De belangrijkste factor bij coaching is in eerste instantie de relatie tussen cliënt en professional. Mijn empathisch vermogen komt hierbij goed van pas. Dit sterke gevoel is een kracht maar ik heb hier wel mee om moeten leren gaan. Vroeger wist ik bijvoorbeeld niet dat je gevoelens van andere mensen op kon pikken waardoor ik erg moe werd. Naast de studie psychologie volgde ik opleidingen en verdiepingscursussen op het gebied van gezondheid, coaching en intuïtieve ontwikkeling. In de loop der tijd heb ik mezelf gespecialiseerd in hoogsensitief en hoogbegaafd temperament door onderzoek en ervaring. Zowel met cliënten als levenservaring. Uiteindelijk resulteerde dit, nadat ik diverse artikelen had geschreven, in een boek over het herkennen van hoogbegaafd temperament, zodat ik een groter publiek kon bereiken. Overigens ben ik weer een boek aan het schrijven met hernieuwde inzichten in de voortschrijdende tijd."

Het leuke is dat Els spontaan een stukje heeft geschreven in haar nieuwsbrief over mij en mijn boek. Ik ontvang haar nieuwsbrieven al langere tijd, maar als je meer informatie wilt, kijk dan op haar website en schrijf je ook in voor de nieuwsbrieven van Els. Ik kan ze echt aanbevelen!

HSP-mensen voelen dus andere mensen aan. Hoe moet je dat nou uitleggen? Je beleeft alles intens, het inlevingsvermogen in anderen is zo groot, dat wanneer iemand maar in je buurt komt, je soms zonder dat de ander iets hoeft te zeggen voelt hoe diegene zich voelt. Je voelt aan wat er in de ander omgaat of zelfs wat de ander heeft meegemaakt. Dat kan heel mooi zijn, want je bent in staat om vanuit je hart heel veel te geven aan de ander. Dat wil je ook, vanuit een intrinsieke motivatie om liefde over te brengen op de ander.

Maar, dat alles heeft ook een keerzijde. Een HSP beleeft alles zo intens, dat het soms weleens te veel kan worden. Te veel prikkels, te veel energie, ook veroorzaakt door het tomeloze temperament en de veelzijdigheid van de HSP zelf. Dan moet je soms even je rust nemen, een stapje terug doen. Om vervolgens weer op te laden en verder te gaan. Niet iedereen begrijpt dat, maar dat hoeft ook niet, HSP-mensen begrijpen dat van elkaar, respecteren dat. 

Tijdens mijn gesprek met Els verklapte ik haar een vraag die ik ook in mijn boek opwerp. Hoe kan het dat hoogsensitieve personen nou juist vaak mensen aantrekken met een narcistische stoornis? Of is het juist andersom? Dat mensen met een persoonlijkheidsstoornis zich aangetrokken voelen tot de HSP? Ik denk beide. Een HSP leeft en geeft vanuit het hart en iemand met een persoonlijkheidsstoornis neemt en neemt. Niet vanuit het hart, maar omdat hij of zij zijn voeding kan halen bij de HSP. Dat daarmee ook alle energie gezogen kan worden uit de HSP, dat iemand die hoogsensitief is daardoor volledig te gronde gericht kan worden, daar kijkt de ander met de persoonlijkheidsstoornis niet naar.

Behalve sextortion en suïcide speelt dit onderwerp een grote rol in mijn boek.

Want hoe kan het, dat een hoogsensitieve vrouw, die ook nog eens hoogbegaafd is zo lang gezwegen heeft om alles en iedereen te beschermen? Hoe kan het dat iemand zo gewetenloos met een ander om kan gaan en hoe is het mogelijk dat de ander dat toelaat, ondanks het goede stel hersens? Dat is het nu juist! Als je daar vanuit gaat, dan pas je victim blaming toe. Een onderwerp dat ook in mijn boek aan de orde komt. Iemand die slachtoffer wordt van een destructief persoon in een destructieve relatie, die vraagt daar niet om, maar het web om hem heen is zo zorgvuldig opgebouwd, dat het heel moeilijk is om daaruit te ontsnappen. Net als een spin die zijn prooi eerst verlamt, alvorens hem te omwinden met draad en daarna zorgvuldig te conserveren en te verslinden. Het is niet gelukt. Ik had de moed en de daadkracht om op te staan en naar buiten te treden met een aangrijpend boek.

Als ik dat niet had gedaan, dan had ik de rest van mijn leven slachtoffer gebleven van de keuzes die iemand anders heeft gemaakt. Daar is het leven te mooi voor. Dat mijn boek alleen maar verliezers kent mag duidelijk zijn, maar laat het vooral een steun zijn voor mensen die in hetzelfde schuitje hebben gezeten of zitten. En FEACH®, komt vooral voort vanuit mijn hart.
 

En Els en ik? Wij hadden niet lang nodig om elkaar te begrijpen en zijn het over één ding helemaal eens: Liefde is leven vanuit je hart! Dat is één van de redenen waarom heb ik mijn boek Sextortion Op het spoor geschreven. Vanuit mijn hart wil ik mensen helpen met mijn boek. Het boek is grotendeels gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Feiten, een leven waarin ik heel veel pijnen heb moeten doorstaan om te komen waar ik nu sta en vooral waar ik voor sta. 

Meer weten? 
Mijn boek is nu al te bestellen via deze link. Als je het rechtstreeks bij mij bestelt, dan heb je het in huis voordat het in de winkels ligt! 2 opmerkingen :

  1. Reacties
    1. Dank je wel Els, dat we de kennis over hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit maar verder mogen verspreiden. Vanuit het hart! Lieve groeten, Kiki

      Verwijderen

My Instagram

Copyright © Organisatiebureau KVPS