Net toen ik in mijn oude kloffie gereedstond om eens flink te schrobben in mijn badkamer ging de telefoon. Een onbekend nummer. Met een voorzichtig 'hallo', nam ik de telefoon op. SBS6, of ik mee wilde werken aan een item voor Hart van Nederland.
Toen ik hoorde wat het doel was, hoefde ik niet na te denken en zei volmondig 'ja'. Want ik vind het belangrijk dat de nieuwe Wet seksuele misdrijven in werking is getreden op 1 juli 2024. Seks hoort altijd vrijwillig en gelijkwaardig te zijn. Zowel offline als online. Onder andere de verjaringstermijn van verkrachting is komen te vervallen. Slachtoffers staan daardoor sterker als zij melding willen doen bij de politie of aangifte van een zedendelict. De overheid is daarvoor een campagne gestart.
Maar wat mij met grote regelmaat opvalt, is dat veel media hier een eigen invulling aan geeft. Door onjuiste of niet volledige informatie te verstrekken. En de nietsvermoedende burger? Die neemt veelal de informatie voor waarheid aan, omdat de media het nu eenmaal zegt en schrijft. Dus zal het wel waar zijn?
Laat ik me in dit artikel richten op sextortion, het onderwerp waarover ik mijn boek heb gepubliceerd. Dat sextortion seksuele chantage zou zijn met naaktbeelden en dat het iets is wat vooral jongeren overkomt. En dat dat nu door die nieuwe wet ook strafbaar zou zijn. Wel, heb je even?
Sextortion was altijd al strafbaar. Het is een samenvoeging van de Engelse woorden Sex en Extortion (Seks en afpersing). Feitelijk gaat het om afdreiging. Afdreiging door middel van seksueel getinte beelden, foto's, video's of in elkaar gemonteerde beelden. Maar ook het dwingen van mensen om seksuele handelingen te verrichten. Dat alles onder dreiging van het verspreiden van hun beelden. Al komt het voor dat beeldmateriaal daadwerkelijk online wordt gezet.
In 2016 hoorde ik voor het eerst over sextortion. Ik wist niet wat het was en ik wist niet dat het bestond. Sextortion is de aanleiding geweest tot de zelfverkozen dood van mijn partner destijds. Op het moment dat ik daarachter kwam, raakte ik in een psychische shock. Emoties van extra verdriet, onrechtvaardigheid en woede maakten zich van mij meester. Het verlossende telefoontje van de politie een paar weken na zijn dood veroorzaakte weer heftige emoties. Ze hadden verdachten gearresteerd.
En daarna volgde een lange tijd van zwijgen. Want het onderzoek liep nog en ik mocht er met niemand over praten. Eindelijk, zeven maanden later werden de verdachten voorgeleid aan de rechtbank. Ik wist niet wat ik kon verwachten, want ik had nog nooit van mijn leven een rechtszitting bijgewoond voor een meervoudige strafkamer. Ondanks de fantastische begeleiding van Slachtofferhulp, is dit één van de zwaarste dagen uit mijn leven geworden.
Tijdens de zitting kwam naar voren dat mijn partner niet de enige volwassen man was die op gruwelijke wijze meerder malen is afgeperst. Via de telefoon en via whatsapp. Het beeldmateriaal dat in beslag was genomen toonde het vierdubbele aantal van het aantal slachtoffers dat uiteindelijk de moed heeft gehad om aangifte te doen.
Gezinnen verwoest, (familie)relaties kapot, torenhoge rekeningen van psychologen, arbeidsongeschiktheid, verlies van baan en dus inkomsten, studieachterstanden, you name it. Totaal leeggezogen kwam ik die avond thuis. Twee weken later werden de verdachten veroordeeld voor veel van de hen ten laste gelegde feiten. Niet alles kon onomstotelijk worden bewezen.
Het heeft mij een aantal jaar gekost om mijn leven weer op te pakken en alles te verwerken. Schrijven hielp mij daarbij. Steeds vaker las ik berichten in de media over sextortion. Ik besloot daarom om niet langer meer te zwijgen. Om op te staan tegen deze vorm van cybercrime. En mijn boek uit te brengen. Om bewustwording te creëren. Sextortion is wreed, daders zijn meedogenloos en hun slachtoffers verkeren in een voortdurende staat van onzekerheid en angst. Het was de tijd waarin de term 'victim blaming' nog cursief geschreven werd. Gelukkig veranderen tijden.
Slachtoffer worden van sextortion is iets dat je overkomt. Niemand vraagt daarom, niemand verdient dat. Daarom blijf ik me uitspreken tegen victim blaming. Het overkwam niet alleen mijn overleden partner, maar ook mij. 'Wie doet dat dan ook?' en 'blijkbaar was hij dan toch niet zo gelukkig met jou', of 'je had niet zo lang je mond moeten houden!', dat soort opmerkingen. In de nieuwe wet kan ik me overigens vinden, belangrijk voor slachtoffers. Slachtoffers verdienen steun.
Slachtoffers van sextortion hebben het loodzwaar. Als je slachtoffer bent geworden van sextortion, dan vermeldt de media vaak een paar hulplijnen. Ik vermeld die van 113 Zelfmoordpreventie hieronder. Het allerbelangrijkst is dat ik wil dat je je niet schuldig voelt en dat je er niet alleen voor hoeft te staan. Praat erover! Desnoods met de vertrouwenspersoon op je werk. Ook al is die er in eerste instantie niet voor privé-problemen. Naar de politie gaan en erover praten, iemand die je vertrouwt meenemen naar zo een gesprek kan al helpen. Je bent niet verplicht om aangifte te doen, dat kan altijd nog op een later moment.
Maar meer en meer informatie verstrekken over sextortion is eveneens belangrijk, het vergroot de bewustwording. Want sextortion is niet alleen een 'jongerendingetje' of iets dat uitsluitend voorkomt tussen (ex)partners. Daarom ben ik dankbaar dat ik gevraagd werd om mee te werken aan een item van SBS6 voor Hart van Nederland. Een omroep met wie ik al vaker heb samengewerkt en waarvan ik vind dat de journalisten verder durven te kijken dan dat hun neus lang is. Hoewel het een heftig onderwerp is, was de samenwerking met de cameraploeg van SBS6 wederom heel prettig. Het fragment is te bekijken via deze link.
Heb je suïcidale gedachten of hulp nodig? Aarzel niet en neem contact op met de hulplijnen!
Voor lezers uit Nederland:
Praten over zelfmoordgedachten
kan anoniem, en 24 uur per dag. Chat via: www.113.nl, bel 113 of bel gratis
0800-0113.
Voor lezers uit België: Denk je aan zelfmoord en heb je nood
aan een gesprek, dan kan je gratis* en anoniem bellen met de Zelfmoordlijn op
het nummer 1813 of chatten en mailen via www.zelfmoord1813.be (24/7)
(*Gesprekken zijn enkel gratis vanuit België)
(©Afbeelding: Talpa Networks | Hart van Nederland | SBS6)
Een reactie posten