Wat kost een vertrouwenspersoon?"Weet je wel wat dat kost? Een vertrouwenspersoon?!" Het klonk alsof het bedrijf waarvoor hij werkt vet in de min komt te staan door de inzet van een vertrouwenspersoon. En juist dat maakte mij extra nieuwsgierig.

"Ik weet niet wat dat kost, maar hoe zou je het vinden als ik je vertel dat ik zelf vertrouwenspersoon ben?". Het woord 'registervertrouwenspersoon' en 'ingeschreven bij de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen liet ik maar even achterwege.

"Vertrouwenspersoon, hééél dat me-too-gebeuren, al dat woke-gedoe, wat heb ik er nou aan?" Ik ademde diep in en zei: "Dat weet ik niet, maar dit is geen antwoord op mijn vraag." 

"Ja maar Kiki, het is toch zo? Zo'n vertrouwenspersoon is verplicht tegenwoordig en die zit daar alleen maar zijn zakken te vullen. Lekker makkelijk geld naar binnen te harken." "Ik ben het niet met je eens, en bovendien ken ik de vertrouwenspersoon bij jou op je werk niet. Ik kan je alleen vertellen dat ik iemand ben die niet alleen maar haar zakken zit te vullen. Een vertrouwenspersoon kan voor bedrijven juist geldbesparend zijn." Vervolgens volgden een aantal 'ja-maars'.

Totdat ik met mijn 'ja-maar' op de proppen kwam. "Ja maar, als je een nieuwe auto koopt ga je toch ook niet over één nacht ijs? En jouw garage wil toch ook een auto afleveren die in orde is en waar jij tevreden in rond kunt rijden? Dan let je toch ook op duurzaamheid?"

Want met een vertrouwenspersoon werkt het eigenlijk precies hetzelfde. Je gaat een overeenkomst aan met een bedrijf of organisatie voor de lange termijn. Je maakt eerst informeel kennis met elkaar. Koop jij ongezien een nieuwe auto?

Vervolgens verdiep ik me als vertrouwenspersoon in het bedrijf. In de zin van of zij de zaken op orde hebben. Maar ook wat wil een bedrijf? Ben ik qua type en mindset de vertrouwenspersoon die bij dat bedrijf past en andersom. Hoe kan ik ertoe bijdragen om de psychosociale arbeidsbelasting zo laag mogelijk te houden? Of zelfs naar beneden te krijgen. Het zijn verantwoordelijkheden van de werkgever, maar als vertrouwenspersoon kun je daar een actieve rol in spelen hebben. Koop jij een auto zonder dat je enige kennis hebt van het merk of de garagehouder?

En ja, het kost geld als een medewerker zich tot de vertrouwenspersoon wendt. Ik kan nu eenmaal niet in vijf minuten tijd actief luisteren, doorvragen, me verdiepen in een persoon en diens melding en gelijk een casus in kaart brengen. En dan ook nog met mogelijke oplossingen aankomen. Koop jij binnen vijf minuten een nieuwe auto?

Daarnaast moet ik mijn certificering bijhouden door aan intervisie te doen, bijscholingen volgen en extra activiteiten ondernemen wil ik als vertrouwenspersoon bijblijven en ingeschreven kunnen blijven staan in het kwaliteitsregister. En ik geef advies aan directies en schrijf een stukje voor in het jaarverslag. Is jouw nieuwe auto binnen vijf minuten weer voor een heel jaar APK-gekeurd inclusief de volledige rapportage van de garage?   

Maar hey, die nieuwe auto, daar doe je vervolgens jaren mee. Mits je hem goed laat onderhouden en jaarlijks laat keuren. En met 'goed onderhouden' bedoel ik niet één keer per jaar door de wasstraat rijden. 

Iedereen weet dat als je zuinig bent op je spullen, dat ze langer meegaan. Met medewerkers is het niet anders. Als jij wilt dat jouw bedrijf of organisatie een gezonde werkvloer heeft, dan moet je zuinig zijn op je medewerkers. Als jij nooit je auto stofzuigt, dan moet je eens kijken naar hoe de bekleding er over een jaar uitziet. 

Zo werkt dat ook met jouw werkvloer. Als je er niet voor zorgt dat er een vertrouwenspersoon is voor als mensen ergens mee zitten of tegen dingen aanlopen, dan moet je eens kijken hoe smerig die werkvloer er over twee jaar uit kan komen te zien. Weet je wat het kost om die bagger van jaren te reinigen?

Weet je wat het jouw bedrijf kost als een medewerker ziek wordt en langdurig uit de running raakt door jouw modderige werkvloer? Heb je daar al eens bij stilgestaan?

Daarom is het goed dat een vertrouwenspersoon onafhankelijk opereert. Het 'wie betaalt die bepaalt' is niet van toepassing, want daar maak ik als vertrouwenspersoon op voorhand duidelijke afspraken over. In tegenstelling tot garages doe ik niet aan BOVAG-garanties. Garanties geven over hoe het is om om te gaan met mensen, als je te maken hebt met persoonlijke ervaringen en gevoelens en over hoe dat in de praktijk werkt, hoeveel uur ik daaraan besteed weet ik nooit van tevoren. 

En je mag er als bedrijf vanuit gaan dat ik daar echt niet alleen maar kom zitten om mijn zakken te vullen. Ik heb wel betere dingen te doen. Dat overal een prijskaartje aanzit, dat snap ik. Je betaalt immers ook voor de kwaliteit. Want zeg nou zelf, jij wilt toch ook geen roestige auto aanschaffen waar van alles aan rammelt?     

Als je meer wilt weten over mij, mijn werk en/of mijn bedrijf, neem dan een kijkje op mijn website.


Een reactie posten

My Instagram

Copyright © Organisatiebureau KVPS