In loving memory - Mama


"Nee!", gilde ik uit. "Nee! Mama dood?" Vandaag precies 25 jaar geleden kreeg ik dat allesveranderende telefoontje van mijn zusje. "Echt waar Kiek, ik heb haar dood gevonden in bed, ze is er niet meer." Voor mijn gevoel heeft de autorit van Rotterdam naar Renesse nog nooit zo lang geduurd als op die snikhete 9 mei in 1998.

De dag die mijn leven voorgoed veranderde. Mijn mama die de avond daarvoor een dienstdoende huisarts had gebeld en had gezegd dat ze zich niet goed voelde en pijn op haar borst had. "U klinkt normaal, hier kom ik mijn bed niet voor uit. Neemt u maar een paracetamol, morgen is het wel weer over." En het was over. Voorgoed.

Mijn lieve, grappige mama. Degene bij wie alles kon, bij wie iedereen altijd welkom was, die voor iedereen klaarstond. Die mooie vrouw van wie ik heel veel heb geleerd. Veel goede dingen en levenslessen waar ik nog altijd profijt van heb. Maar op een zeker moment werd het leven te zwaar voor mijn moeder. Ik werd de ouder en zij het kind. Jarenlang waren de rollen omgedraaid en zorgde ik voor haar. En voor mijn zusje, het huis en onze honden. Hoe ik terugkijk op die tijd? Met een glimlach. Ik heb geleerd te vergeven, ook mijn Mama voor de fouten die zij heeft gemaakt in haar leven. Niemand is feilloos en er is geen handboek voor ouders. En toch, wat overheerst is dankbaarheid en liefde, want door de lessen die ik van mijn mama heb geleerd, kan ik de goede overdragen op mijn eigen kind en ervoor zorgen dat ik de foute lessen achterwege laat. Niet dezelfde fouten maak als die zij heeft gemaakt. Een cirkel doorbroken. Zo voelt dat, het had ook anders kunnen lopen.

Pas een half jaar voor haar dood had ik eindelijk het gevoel dat ik mijn moeder weer terug had. Liefdevol, hooggevoelig en zorgzaam. Gisteren gaf ik een interview voor een magazine om daarover te spreken. Heftig.

Ik mis haar nog elke dag. Alleen vandaag net ietsje meer dan vorig jaar. Het wisselt per jaar. Het ene jaar gaat het goed op 9 mei en het andere jaar heb ik een off-day. Vandaag maak ik er daarom maar een day off van. En Moederdag aanstaande zondag? Voor mij is het elke dag moederdag. 

1 opmerking :

My Instagram

Copyright © Organisatiebureau KVPS