Opiniestukchallenge VIDM

 


Help! Ik heb het gaspedaal weer ingedrukt. Ondanks dat ik mezelf beloofd had het nu even wat rustig aan te gaan doen kon ik het niet laten. Ik kon de verleiding gewoonweg niet weerstaan.

Voor iemand die altijd 'aan' staat, bijna grenzeloos is en met enthousiasme mijlenver gaat in alles, is het verdraaid lastig om op de rem te trappen. Terwijl ik al jaren mijn rijbewijs heb, maar zelfs de handrem lijk ik nooit te kunnen vinden.

Het is notabene Paasweekend en wéér kwam de 'Opiniestukchallenge' van Mediaplatform VIDM voorbij op mijn netvlies. Beng, dwars door de voorruit. En wat doe ik? In plaats van afremmen of ontwijken, trapte ik voluit het gaspedaal in en schreef me in voor deze challenge. Omdat ik meer inzichten wil geven over het onderwerp ´manipulatie´ doe ik mee aan deze opiniestukchallenge.

Schrijven doe ik graag en al van kleins af aan. Op mijn vierde kon ik al lezen en op mijn vijfde al schrijven en ik vond het nog leuk ook. Het was mijn wens om ooit nog eens een boek te schrijven en dat heb ik ook gedaan. In maart 2021 kwam mijn boek Sextortion Op het spoor uit. Een boek dat vol staat met manipulatie, machtsmisbruik, narcisme, psychopathie, gaslighting, schending van integriteit, maar ook geluk en herstel na psychisch geweld.

Met mijn boek ben ik zo veel en vaak in de media verschenen, dat ik zelfs genomineerd werd voor de Vrouw in de Media Award 2021, regio Zuid-Holland. En nog word ik benaderd door de media, want binnenkort volgt een fotoreportage inclusief interview in een Glossy vrouwenblad. Hoe mooi is dat?

Niet zozeer voor mijn eigen eer en glorie, maar het doel van mijn boek was om meer bekendheid te geven aan zaken als sextortion, de zelfverkozen dood, psychisch geweld, hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit en manipulatie. Maar ook hoe je daarvan kunt herstellen. Het is mij ook gelukt en ik heb veel te lang gezwegen, de rem ingedrukt gehouden zeg maar, om anderen te beschermen.

Dat ik uiteindelijk het gaspedaal heb ingedrukt om mijn boek in eigen beheer uit te brengen en om anderen daarmee te inspireren heeft ertoe geleid dat ik slachtoffers van huiselijk geweld, sextortion en andere misdrijven heb mogen begeleiden. 'Mogen', want diverse mensen hebben hun vertrouwen in mijn handen durven leggen zodat ik hen kon helpen.

Van daaruit ontstond bij mij de wens om officieel vertrouwenspersoon te worden, dus vanuit intrinsieke motivatie ben ik de opleiding tot Vertrouwenspersoon Ongewenste Omgangsvormen & Integriteit gaan volgen. Na het afronden van deze opleiding was dat alleen voor mij niet genoeg. Ik ben een professional, dus ik liet me certificeren, sloot me aan bij de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen en mag mezelf nu dus officieel erkend en gecertificeerd vertrouwenspersoon noemen.

Zo vaak lees ik online artikelen waarvan ik vind 'dit is onvolledig' of 'dit klopt niet', 'dit is onjuist'. Mijn expertise reikt vaak zoveel verder dan een enkel artikel. Hoe dat komt? Gewoonweg omdat ik nooit de rem kan vinden. Omdat ik een kritische denker ben. Als ik iets wil weten zoek ik het op, ik vraag, ik bestudeer en ik doe aan waarheidsvinding.

Vaak heb ik gelijk, maar er zit een wezenlijk verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. Hoe mooi zou het zijn als ik een verschil kan maken tussen die twee? Ik ben niet voor niets mijn Mooie Mensen® Podcast gestart. Om iets bij te kunnen dragen aan de maatschappij, samen met andere mensen. Mijn gasten, die ik volledig centraal zet in mijn podcasts.

Maar nu is het even een paar dagen me-time. Want ik keek in mijn agenda, zag diverse afspraken staan en dan denkt het sneldenkende brein van een hoogbegaafde: "Als ik nou dit zus doe, dat zo, dat verzet, dit zo regel .... dan kan ik toch deze opiniestukchallenge van Janneke van Heugten niet zomaar ontwijken?"

Want er moet meer aandacht komen voor manipulatie, machtsmisbruik, schending van de integriteit. Ik ben anti-discriminatie en wil juist een voorbeeld zijn voor anderen. Een inspiratiebron waar anderen hoop uit kunnen putten. De verbinding opzoeken en verbindingen leggen tussen mensen.

En ik stelde mezelf de vraag: "Wat houd je eigenlijk tegen?" Nou, niets dus. Dus ik gooi alle remmen los deze aankomende week van de 'Opiniestukchallenge'. Maar daar heb ik jou bij nodig! Want wat ik nooit op de socials deel is dat ik in mijn privé-leven al langere tijd onofficieel mantelzorger ben voor twee familieleden. Een zware taak, maar ook daar zit voor mij geen rem op. Dat doe ik vooral met en uit liefde.

Zelfliefde is belangrijk en daarom heb ik het volgende besloten:

 • ik zet mijn mails op auto-reply;
 • ik zet mijn LinkedIn-inbox op auto-reply;
 • ik support anderen ietsje minder dan gebruikelijk op de socials;
 • ik verstuur meer automatische berichten via mijn mobiel;
 • ik start een week later met mijn nieuwe studie (hierover later meer);
 • ik blijf de humor erin houden, ik FEACH®;
 • ik ga in geen 100 jaar mijn lippen laten opvullen of botox gebruiken om interessant gevonden te worden voor de media;
 • ik blijf geloven in de kracht van vrouwen;
 • ik kom geplande afspraken na;
 • ik blijf boekbestellingen op tijd op de bus doen;
 • ik blijf beschikbaar voor sprekersopdrachten via ZijSpreekt;
 • ik blijf zorgen voor mijn naasten;
 • ik blijf de buitenlucht opzoeken met mijn hond;
 • ik strijk mijn wasgoed ietsje minder;
 • ik doe mijn huishouden deze week met de Engelse slag*; en
 • volg mijn 'opiniestukchallenge-avonturen' op Instagram en Linkedin en laat je reactie achter, follow me dus;
 • doe zelf ook mee aan de opiniestukchallenge van VIDM via deze link (t/m vandaag kun je jezelf opgeven dus wacht niet langer!);
 • deel de challenge met mensen in je netwerk waarvan je denkt 'die kan dat gebruiken';
 • bestel mijn boek Sextortion Op het spoor via deze link;
 • deel deze nieuwsbrief met anderen als je denkt dat ze er wat aan kunnen hebben; en tot slot
 • help mij om mijn expertstatus te vergroten, want ik doe dit voor het grotere geheel.

Maar ik heb wel jouw hulp nodig als je dit leest!

Wat kun je doen?

En waarom? Omdat ik een missie heb, op missie ben de aankomende week. Het 'Monster met de Gouden Ogen' (de titel van het boek van Machteld Kooij) vrees ik immers allang niet meer. Ik wil meer aandacht besteden aan manipulatie. Zowel in privé als op de werkvloer. Om het te kunnen doorzien, herkennen en hanteren. Als vertrouwenspersoon en als ervaringsdeskundige.

Ik voel me enigszins bevoorrecht, want omdat ik al een aantal jaar lid ben van VIDM kan ik nu ook het werkboek voor de challenge eerder doornemen en me voorbereiden op wat komen gaat. Dat is fijn, maar ik hoop dat jij Janneke ook enigszins voorbereid bent, want je weet dat als je een communicatieadviseur en mediamonster als ik aan boord heb, dat het hard werken is om alle tags en mentions bij te houden ... ik waarschuw je maar! Overigens nogmaals gefeliciteerd met jouw eigen opiniestuk in Trouw, want reken maar dat ik me als 50-plusser niet zomaar aan de kant laat zetten als expert. Misschien is dat juist wel wat onze maatschappij nodig heeft. Ervaren mensen die vanuit hun eigen expertise en intrinsieke motivatie en kennis bij kunnen dragen aan meer verbinding tussen mensen onderling. Wie zal het zeggen?

En last but not least: ook al ben ik mantelzorger, ik kan best wel een beetje support gebruiken als mediamonster, dus wish me luck!

(* de Engelse slag ken ik niet, maar de Engelsen hebben veelal geen salontafel dus dat scheelt weer huishoudelijk werk.)


1 opmerking :

My Instagram

Copyright © Organisatiebureau KVPS