Week van de Hoogbegaafdheid 2023


Als er een fietser voor je rijdt met het bordje 'doof' achterop, dan weet je direct dat je met die medeweggebruiker extra rekening moet houden. Wanneer iemand met krukken loopt en diens voet zit in het gips, dan is het duidelijk dat die persoon niet even snel een trap kan op- en afrennen.

Al houd ik van nature altijd al rekening met anderen, ik wil geen bordje op mijn hoofd met daarop 'hoogbegaafd' en een 'HSP-sticker' geplakt op de achterkant van mijn jas. Als ik voor mezelf spreek, dan hoeft niemand met mij rekening te houden, want er zijn zat dingen waar ik zelf als hoogbegaafd en hoogsensitief persoon rekening mee moet houden.

Als je nou niks hebt met termen als hoogbegaafdheid of hoogsensitiviteit lees dan of vooral door, of kijk vast uit naar het volgende blog. Want dat gaat over de veelbelovende podcast die ik opnam met Thysia Huisman.

Dit blog publiceer ik daarom bewust in de Week van de Hoogbegaafdheid die vandaag van start gaat. Met als doel om vooral kennis te verspreiden, misvattingen te voorkomen, maar ook met een serieus tintje. Want er is één instantie waarvan ik vind dat die rekening met mij en anderen moet houden. Daarover later meer in mijn nieuwsbrief. Ik wens je vast veel inspiratie in deze Week van de Hoogbegaafdheid 2023.

(Tekst gaat verder onder de foto.)

  • Herken je dat, dat je je gespreksniveau vaak moet aanpassen aan anderen?
  • Herken je het dat je alles wat je ziet en ruikt extra in je opneemt?
  • Dat dat veel emoties teweegbrengt bij jou van binnen?
  • Ben jij ook allergisch voor heel veel dingen? Denk aan parfums, huisdieren, pleisters, medicijnen, insecten, garnalen etcetera etcetera.

Hoe het is om allergisch te zijn voor tal van zaken vertel ik je vanuit mijn persoonlijke ervaringen. Over waar ik allemaal rekening mee moet houden om geen ernstige allergische reactie te krijgen. En over het waarom ik mijn petitie ben gestart dat er een verplichte sticker moet komen op producten waarin (resten van) insecten en/of ongewervelde dieren verwerkt zitten. Ik wil gewoon weten wat ik eet.

(Tekst gaat verder onder de foto.)Hoogbegaafd en allergisch? Er is en wordt wetenschappelijk onderzoek verricht naar het verband tussen hoogbegaafdheid en allergieën. In de Week van de Hoogbegaafdheid ga ik het daar niet over hebben, ik ben tenslotte geen wetenschapper. Maar ik vind het belangrijk om aandacht te besteden aan onderwerpen als hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit.

Want ik ben hoogbegaafd en hoogsensitief. Een HSP (High Sensitive Person), zoals dat ook wel wordt aangeduid. Behalve dat ben ik toevallig ook schrijver, spreker, auteur, communicatieadviseur, gecertificeerd vertrouwenspersoon en podcastmaker. Ik maak deze podcast de ene keer solo, de andere keer met een gast waarvan ik vind dat die daadwerkelijk iets bijdraagt aan de maatschappij.

Dat probeer ik ook te doen met mijn petitie. Voor het grotere geheel. De petitie is op dit moment door ruim 4000 mensen ondertekend, maar ik wil minstens 70.000 handtekeningen, zodat ik de petitie met geldige handtekeningen kan overhandigen in Den Haag. Als je de petitie wilt lezen en/of steunen, volg dan deze link.

(Tekst gaat verder onder de foto.)


Vind je deze podcast leuk? Laat het weten door je te abonneren en/of een reactie achter te laten. Wil je een keer te gast zijn of een podcast sponsoren? Neem dan contact met me op. Met donaties ben ik ook altijd blij, al weet ik dat het voor veel mensen financieel gezien zware tijden zijn. Doneren kan via mijn website, alvast bedankt! 
 

Een reactie posten

My Instagram

Copyright © Organisatiebureau KVPS