Wat is sextortion?

 


Je hebt wel eens van die artikelen waarvan je haren driedubbeldwars overeind gaan staan. Ik las er één op nu.nl. 

Over een grootse sextortionzaak, je hebt er vast over gehoord of gelezen in de media. Een 24-jarige man uit Etten-Leur is als verdachte opgepakt op verdenking van afpersing van minimaal 100 minderjarige meisjes. Dat alleen al is weerzinwekkend. Mijn haren gaan dan al op stand één de lucht in.

In hetzelfde artikel las ik dat het online seksueel geweld is gestegen. En dat deze trend al langer speelt. Trend? Welke gladiool besluit om dit als 'trend' aan te duiden? Sextortion was in 2014 nog een fenomeen, maar werd al gauw één van de meest wrede vormen van cybercrime. Hoezo 'trend'? Haren de lucht in, stand twee.

Maar toen ik het kader las, gingen mijn lange haren volledig de lucht in. Ik citeer:

Wat is sextortion?

Sextortion is chantage met naaktbeelden. Er wordt vaak gedreigd met verspreiding van die beelden om geld of nog meer naaktbeelden te krijgen. Sextortion komt vaker bij jongens voor dan bij meisjes. Bij jongens wordt vaker om geld gevraagd en bij meisjes vaker om extra beelden.Wat een onzin, en vooral: hoe onvolledig. Totale desinformatie als je het mij vraagt. Sextortion is het chanteren van mensen met naaktbeelden, hetzij foto's of video's, of in elkaar gemonteerde video's (deep fake). Chantage door het dreigen de beelden online te plaatsen (afdreiging), of deze daadwerkelijk online te plaatsen. In ruil voor geld wordt beloofd dat dit niet zal gebeuren. Maar niet alleen in ruil voor geld, tegenwoordig worden -vooral meisjes- ook gedwongen seksuele handelingen te verrichten, met de belofte dat hun beelden dan niet online zullen verschijnen. 

Talloze slachtoffers durven geen aangifte te doen, mede daardoor is het zo lastig om exacte cijfers en aantallen te geven. Het is erg genoeg dat we er vanuit moeten gaan dat de ware aantallen vele malen hoger liggen. In dit artikel wordt gesproken over 'jongens' en 'meisjes'. Voor de volledigheid: onder de slachtoffers zijn tal van volwassenen. 

En ja, er komt een nieuwe wet. Zal dat slachtoffers ertoe bewegen (eerder) aangifte te doen? Zal de snelheid waarmee aangifte gedaan kan worden vergroot worden? Wordt de capaciteit van het politieapparaat dan ook vergroot? Krijgt Slachtofferhulp meer mankrachten om alle slachtoffers bij te kunnen staan? Ik hoop het, de tijd zal het leren. 

Mijn haar zit inmiddels weer in model. Al baart het me zorgen dat we volgens andere mediaberichten vooral in gesprek moeten gaan met onze kinderen over hoe hiermee om te gaan. In gesprek gaan met onze kinderen? Praat met ze over de gevaren, waarschuw ze om gewoon geen naaktbeelden van zichzelf te versturen aan anderen. Je weet nooit waar ze mogelijk jaren later op zullen duiken en hoe dat hun leven voorgoed kan beïnvloeden. Niet alles is normaal en laten we vooral niet normaal willen maken wat niet normaal is. 

Als je wilt weten waarom ik recht tegen de berichtgeving in de media inga, noem mij dan maar een desinforamtieverspreider. Maar voordat je dat doet, lees gewoon mijn boek Sextortion Op het spoor even, dan weet je dat ik niet zomaar iets schrijf.   


Binnenkort meer hierover in mijn Mooie Mensen® Podcast, dus abonneer je op mijn podcast of op mijn nieuwsbrief, dan ben je als eerste op de hoogte wanneer ik informatie de wereld instuur.

(Copyright coverfoto: Stefan Witte | Studio Stefan Witte)

  


Een reactie posten

My Instagram

Copyright © Organisatiebureau KVPS