Monsters online


Dat ze offline bestaan weten we allemaal, daar gaat mijn boek Sextortion Op het spoor onder andere over.

Maar dat ze ook online actief zijn is iets dat wat mij betreft gestopt moet worden. Stoppen kan ik het niet, maar ik kan er wel aandacht aan besteden. Vind je deze foto eng? Ik vind het een akelige foto, maar passend bij dit blog.

Want sommige mensen (m/v) lijken een leuke profielfoto te hebben op hun socials, maar zijn in werkelijkheid net zo monsterlijk als de persoon op deze foto. Duister, gevaarlijk. Alleen dat zie je niet, ze maskeren hun werkelijke aard met een profielfoto waarop een lach te zien is, een foto vanachter een bureau of bijvoorbeeld van een vakantiekiekje.

Het begint vaak met een verzoek om te connecten, iemand gaat je volgen of stuurt een vriendschapsverzoek. Al dan niet met een begeleidend bericht erbij. Zo ook bij Mirjam, een ondernemer met een eigen massagepraktijk. 'Let's connect', schreef Karel haar.

Ze kende hem niet, maar liet hem toe tot haar netwerk. Hij woonde immers in haar regio en na de gedwongen lockdown kon ze best wat extra klanten gebruiken. Wel vroeg ze hem waarom hij wilde connecten, want ze zag geen direct verband tussen haar massagepraktijk en zijn omschrijving als 'consultant'. 'Consultant in wat?', dacht ze. Een standaardantwoord volgde:

Lieve Mirjam, je weet nooit wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Voor Mirjam voelde het woord 'lieve' wat ongemakkelijk en het was geen inhoudelijk antwoord op haar vraag, maar ze liet hem staan tussen haar contactpersonen. Karel gaf vervolgens een like op elke posting die zij deed. Ook al kende ze Karel niet, ze voelde zich gevleid door zijn enthousiasme. Blijkbaar postte ze artikelen die hem raakten, dacht ze. Ze bedankte hem een keer voor het delen van een artikel. Niet lang daarna ontving ze weer een bericht van hem.

Lieve Mirjam, heb je nog een plekje voor mij in je massagepraktijk?
Het lijkt me heerlijk om door jou gemasseerd te worden. x

'Pardon?', dacht ze bij zichzelf, 'dit voelt niet helemaal jofel'.

Beste Karel,
Het spijt me, de praktijk is volgeboekt tot en met september.
Vriendelijke groeten, Mirjam

In plaats van dat Karel genoegen nam met haar antwoord, stuurde hij Mirjam het volgende bericht: 

Lieve schat,
Ik weet dat je pas een advertentie hebt geplaatst voor nieuwe klanten in je salon, maar dat maakt niet uit. Ik kom graag een keer langs om met je te praten, dan kunnen we altijd nog kijken of het tot een wederzijdse massage komt of niet. Bovendien ben ik in het echt onweerstaanbaar voor alle vrouwen. x

Om zijn woorden kracht bij te zetten vergezelde hij het bericht van een foto met een geslachtsdeel en het ging niet om dat van zijn buurman. Mirjam raakte van slag door de foto. Dit voelde fout en intimiderend. Weer dat kruisje aan het eind van zijn bericht, terwijl Mirjam hem nog nooit ontmoet had en dan die afbeelding erbij! Dit kon echt niet!

Voor de goede orde: onder seksuele intimidatie wordt onder meer verstaan het maken van opmerkingen, versturen van berichten of het uitvoeren van handelingen die een seksueel karakter hebben. Een slachtoffer ervaart deze als ongewenst.

Mirjam voelde zich onder druk gezet, had hier totaal geen zin in, maar vond het ook lastig, want Karel woonde in haar regio. Eén ding was duidelijk: na deze actie wilde ze niets meer met hem te maken hebben, ze wilde van hem af. Ze stuurde een kort, doch netjes bericht terug dat ze zijn bericht niet op prijs stelde en dat ze geen afspraak met hem wilde maken. Mét het verzoek om haar met rust te laten. Duidelijk toch? Maar nee, Karel ging gewoon door.

Lieverd,
Geen zorgen, ik betaal gewoon voor de massage en we hoeven niet te praten, maar ik wil jouw handen zo graag over mijn lichaam laten glijden, laten we gewoon een afspraak maken, wie weet bloeit er wel iets moois uit voort. x Karel  

Mirjam vond het eng worden en voelde zich bedreigd. Hij accepteerde haar 'nee' duidelijk niet en ze had spijt dat ze hem toe had gelaten tot haar netwerk. In een volgend bericht liet ze hem nogmaals weten dat het niet tot een afspraak zou komen en dat ze wilde dat hij zou stoppen met dergelijke berichten te sturen. Toen hij zich daar niks van aantrok, zelfs nogmaals een 'selfie' stuurde verwijderde ze hem uit haar netwerk. En toen begon de ellende pas écht.

Karel bleek niet de leuk uitziende man in pak, zoals op zijn profielfoto te zien was, maar een stalker eerste klas. Van binnen een monster. Hij had haar telefoonnummer misbruikt om zijn woorden kracht bij te zetten via whatsapp en later ook via de mail. Toen Mirjam er niet op inging, ging hij weer een stapje verder [lees: weer een grens over]. Hij begon zich te mengen in haar netwerk, plaatste online neprecensies over haar praktijk, sprak kwaad over haar tegen iedereen die het maar horen wilde en belde haar onverwacht op om te zeggen dat zij nog niet van hem af was.

Mirjam rapporteerde hem bij de providers van het social media platform. Het duurde even, maar ook dit platform vond zijn gedrag ongewenst en ongepast en blokkeerde zijn account. Daarop ging Karel helemaal los en wachtte Mirjam op bij haar huis. Het was volgens hem 'allemaal haar schuld' dat hij van het platform verwijderd was.

Gelukkig filmde haar bewakingscamera de beelden van hoe hij haar uitschold en zij naar binnen vluchtte. De maat was vol. Het kostte haar niet alleen tijd maar ook veel energie om ´bewijsmateriaal´ bij elkaar te verzamelen, maar ze stapte daarmee naar de politie. Daar nam men haar aangifte uiterst serieus.

De politie besloot een zogeheten 'stopgesprek' aan te gaan met Karel. De bewijzen lagen immers op tafel en waren vastgelegd op beeldmateriaal, en Mirjam had diverse keren gevraagd om te stoppen. Mirjam stond hier 100% achter. Als het maar zou stoppen. Nadat de politie een indringend gesprek had gevoerd met Karel stopte hij. Zo gaat dat wel vaker als de stalking nog niet al te lang aan de gang is en de boel is nog niet geëscaleerd. Hij begreep het wel, en toonde berouw. In hoeverre dat oprecht berouw of spijt is valt te betwijfelen, want "ze had hem zelf toegelaten tot haar netwerk", aldus Karel.

Eind goed al goed? Ja en nee. Het wangedrag van Karel stopte na het gesprek met de politie. Het onveilige rotgevoel van Mirjam hield nog een tijdje aan. Een gevoel van angst, van onzekerheid, slapeloze nachten en onbegrip. Want wat was er nu eigenlijk gebeurd?

Het antwoord op deze vraag is mijn analyse als ervaringsdeskundige in destructieve relaties of wanneer je slachtoffer wordt van destructieve personen. De mensen (m/v) met een persoonlijkheidsstoornis of een meervoudige persoonlijkheidsstoornis.

Karel is een destructief persoon omdat:

  • hij de grenzen van Mirjam overschreed (hij vertoonde ongewenst en ongepast gedrag door zijn berichten en de manier van schrijven)
  • hij leed aan grootheidswaanzin (Hoezo onweerstaanbaar? Irritant en arrogant!)
  • 'nee', kwam niet in zijn woordenboek voor (de zelfreflectie ontbreekt, alsook het empathisch vermogen, egoïsme!)
  • doorgaan terwijl zij hem vroeg te stoppen (machtsvertoon) kwaad spreken over iemand, nep-recensies (kenmerkend voor destructieve personen)
  • een pak op de foto, in werkelijkheid een monster (witte boorden crimineel)
  • sterk gericht op het 'ik', geen rekening houden met de ander
  • de schuld bij de ander leggen, terwijl hij zichzelf dusdanig misdroeg dat het social mediaplatform hem verwijderde (Hoezo haar schuld??)
  • bellen, appen, mailen, stalken, tot zelfs een opwachting bij haar huis (intimidatie, wederom machtsvertoon, contrôledwang) hij begreep het helemaal niet! "Ze had hem zelf toegelaten tot haar netwerk".

Keiharde victim blaming. Het is een feit dat ze hem had toegelaten tot haar netwerk, maar Mirjam vroeg er niet om om zo geïntimideerd te worden, zo aangeschreven te worden. Laat staan zo gestalkt en vervolgens uitgescholden te worden door Karel. Om nog maar niet te spreken over de zwartmakerij achter haar rug om.

Al deze gedragsuitingen zijn kenmerkend voor iemand met één of meerdere persoonlijkheidsstoornissen. Al zijn er nog meerdere die daarmee verband kunnen houden, maar ik beperk me tot dit voorval.

Mirjam is blij dat het nu gestopt is, maar voelde zich een tijdlang aangetast in haar being. Hij kwam te dicht in haar aura en dat voelde voor haar allesbehalve fijn. Bedreigend zelfs. Vaak als je gevoel zegt dat het niet klopt, dat het niet goed voelt, luister daar dan naar. Blokkeren is dan vaak de beste optie. En ook al spreekt iemand kwaad over je achter je rug om, laat het gaan. Hoe minder aandacht je eraan besteedt, hoe minder voeding zo'n destructief persoon binnenkrijgt en weer op zoek gaat naar een nieuw slachtoffer.

Tot slot: een compliment geven aan iemand is helemaal niet verkeerd, ook via de socials. Maar er zit een wezenlijk verschil in een compliment verstrekken of intimidatie. Seksuele intimidatie in dit geval. Accepteer dat 'nee' ook daadwerkelijk 'nee' betekent. En wat Mirjam is overkomen, overkomt niet alleen vrouwen, ook mannen zijn doelwit van dit soort personen. Seksuele intimidatie moet stoppen, ook online!

Niet alleen op de socials, maar ook op de werkvloer of in het privé-leven. Iemand die een ander intimideert, op welke wijze dan ook is niet oké. Daar gaat mijn boek over. Sextortion Op het spoor heet het. De psychopathologie komt uitgebreid aan bod in het boek. Een inzage in hoe destructieve personen te werk gaan, hoe ze een masker dragen en hoe ze vervolgens grensoverschrijdend gedrag vertonen en tot het uiterste gaan om iemand geestelijk kapot te maken. Althans, dat proberen ze op een manipulatieve manier die je niet altijd direct doorziet.

En wat als het je is overkomen? Hoe ga je daarmee om? Daar spreek ik over met FEACH® en ik begeleid mensen die dat is overkomen. Als expert en als ervaringsdeskundige. Actief en betrokken. Doeltreffend, effectief en oplossingsgericht. Want als het je overkomt, dan kun je daar niks aan doen, maar je kunt het wel leren herkennen en signaleren. Zorgen dat je het uit het web van zo'n destructief persoon ontsnapt, wegblijven van de monsters in de maatschappij.

Elke situatie is anders, elk mens is anders, dus elke oplossing is anders. Dat is het mooie van FEACH®. Meer weten?

Kijk op mijn website en/of bestel mijn boek Sextortion Op het spoor, want destructieve personen zullen altijd blijven bestaan. Het is aan jou hoe je hiermee omgaat.

Heb jij input voor een volgend blog? Heb je te maken gehad met een destructief persoon op de werkvloer of in je privé-leven? Vul het contactformulier in!

Bovenstaand verhaal is gebaseerd op een grotendeels waargebeurd verhaal. Namen zijn verzonnen. Elke gelijkenis in naam van bestaande personen of omschreven situaties berust op louter toeval. Met dank aan Mirjam voor het delen van haar verhaal met mij en het in mij gestelde vertrouwen.

(Copyright foto: 
scott-umstattd-MwYBzsaSAGQ- via Unsplash)

Een reactie posten

My Instagram

Copyright © Organisatiebureau KVPS