"Koffie?", vroeg ze.
"Graag!", want na een reis van anderhalf uur in de stromende regen had ik zeker behoefte aan een kop koffie.
We settelden ons aan haar keukentafel in een knus pand in Noord-Holland.
Een paar vriendelijke ogen keken me aan. Een knusse setting, met koffie en haar notitieblok en pen schoof ik aan bij Marjolein Hurkmans. Een ervaren journalist van De Telegraaf. Maar het was dan ook voor een serieus gesprek over mijn boek Sextortion Op het spoor.
"Ben je niet zenuwachtig?", vroegen mijn vrienden me tevoren.
Zenuwachtig was ik niet. Als je je goed hebt voorbereid, dan hoef je niet zenuwachtig te zijn en tenslotte, ik heb een boek geschreven, ik ben spreker, en al zoveel meegemaakt in mijn leven, dan heb je niet zo gauw last meer van zenuwen.
Ik heb wel lang nagedacht of ik in gesprek zou gaan met iemand van de pers, maar anderzijds, als ik het niet zelf doe, dan doet iemand anders het misschien en dan kan ik beter zelf mijn verhaal achter het boek vertellen. Dan weet ik tenminste zeker dat mijn verhaal besproken wordt, want daar gaat het tenslotte om. Het uitdragen van mijn doelstellingen met het boek.
"Wat is sextortion nou precies?", vroeg ze.
Sextortion is een samenvoeging van het Engelse woord 'extortion' (=afpersing) en de 'S' ervoor is omdat het om afpersing gaat door middel van seksueel getinte (video)beelden. Beelden die een slachtoffer heeft verstrekt aan een bekende, een onbekende of mogelijk die zelfs gehackt zijn op een apparaat van een slachtoffer. Het is in elk geval een strafbaar feit en het valt onder cyberbrime.
Je mag niet zomaar beelden of filmmateriaal van iemand anders verspreiden zonder diens toestemming of medeweten. Of bijvoorbeeld beelden dusdanig bewerken dat het lijkt alsof iemand daadwerkelijk seks heeft gehad met iemand anders, terwijl dit niet zo is. Sextortion is daarom het afpersen, het dreigen (=afdreigen) om beelden online te plaatsen of om deze daadwerkelijk online te plaatsen als een slachtoffer niet gauw genoeg betaalt naar de zin van de afperser. En die afperser, dat kan evengoed een ex-partner zijn, bekende, iemand die zich voordoet als escort, of een volstrekt onbekende van het slachtoffer.
We spraken over de verwoestende werking die sextortion heeft op slachtoffers. Daders gaan gewetenloos en wreed te werk. Het enige dat voor hen telt is geld.
En ja, daarom krijg je de meest gruwelijke dreigementen naar je hoofd geslingerd, terwijl je even daarvoor met windkracht 13 door elkaar bent geschud omdat je beelden te zien hebt gekregen van jezelf. Halfnaakt, naakt, of 'in actie'.
Je belandt in een orkaan van waanzin als het je overkomt.
"Wat moet je doen als het je overkomt?", vroeg Marjolein.
"Erover praten, naar de politie gaan en aangifte doen", was mijn antwoord.
Dat is in het kort, want je kunt nog veel meer doen. Daar ga ik nog veel meer over schrijven in de toekomst, met als doel om anderen te helpen.
En als je middenin zo'n gesprek zit, dan kom je al gauw op andere onderwerpen, zoals het victim blaming dat zo vaak gebeurt. Ook bij sextortion. Iets waar ik me hard voor maak. Niemand vraagt erom om op zo'n afschuwelijke manier afgeperst en bedreigd te worden. Ook daar ga ik meer en meer over schrijven en spreken.
Je moet het zo zien: Als sextortion je overkomt - want het overkomt je - dan beland je in een aardbeving, je krijgt een orkaan over je heen en vervolgens beland je in een tsunami die zijn weerga niet kent. Iemand die dat overkomt heeft liefde, steun en begrip nodig. Veel en snel! Ik heb de schade gezien en gehoord en het is onmenselijk wat iemand aangedaan wordt die slachtoffer wordt van sextortion.
We spraken ook over de dood. Hoe kan het ook anders? Ik heb drie suïcides meegemaakt in vijf jaar en vijf maanden tijd. Hoe overleef je dat? Hoe ga je daarmee om? Hoe is het mogelijk dat je overeind blijft? Het lukte mij met FEACH®. De methode die ik zelf heb bedacht en die ik over wil brengen om anderen te helpen. Je kunt veel steun en liefde krijgen van anderen als jou hele erge dingen overkomen, maar in the end, moet je het zelf doen. Maar hoe doe je dat? Daarover schrijf ik en spreek ik.
Maar ook als je geen afschuwelijke dingen mee hebt gemaakt kun je nog leren van FEACH®. Marjolein vroeg mij hoe het toch zou komen dat mensen soms op social media zo ongegeneerd reageren op postings van anderen. Dat komt volgens mij door twee dingen: de anonimiteit waarmee iemand vanachter een beeldscherm makkelijk zijn gal kan spugen en door de persoonlijkheidsstoornissen. "Persoonlijkheidsstoornissen?", vroeg ze.
Ja, want 'normale mensen' schelden niet naar elkaar of maken een ander niet voor rotte vis uit zonder ook maar enige kennis of onderbouwing. En het gebeurt toch, massaal op social media. Op straat schreeuw je toch ook niet zomaar vanuit het niets naar een ander dat hij of zij de tering kan krijgen, een eikel is of een stom wijf? En dan daarna gewoon doorlopen? Dat is wat veelvuldig gebeurt op social media. En niet alleen vanuit de anonimiteit, ook mensen die gewoon met naam en toenaam staan vermeld bij hun profiel, maken zich daar soms schuldig aan. "Persoonlijkheidsstoornissen", verzekerde ik Marjolein.
Ik heb Marjolein verteld over mijn eerdere blog met de titel 'Dank voor uw feedback', ik kan er daarom ook helemaal niks mee als ik dergelijke reacties krijg op social media. Iedereen mag van mij of van mijn boek vinden wat hij of zij wil, maar met de 'haters', kan ik niks. En tenslotte is het MIJN boek. En ik gebruik FEACH®, dus ik trek me niets aan van wat anderen van me vinden. Degenen die echt met me begaan zijn, 'de lovers', die zijn voor mij belangrijk, de mensen die iets toevoegen aan mijn leven, niet de 'haters'. Bovendien, als je al zoveel ellende hebt gezien en gevoeld in het leven, dan zijn er wel belangrijkere zaken om je druk over te maken. Geluk bijvoorbeeld, vrolijkheid, blijheid en dankbaarheid. Dan ga ik toch geen aandacht besteden aan al het negatieve?
Of het ook mijn verhaal is, of het mij overkomen is, vroeg Marjolein me.
Dat lees je in het artikel dat op 4 januari gepubliceerd is in De Telegraaf (Premium artikel), pagina 'vrouw'. Mijn nieuwsbrieflezers wisten overigens al eerder dat er een interview had plaatsgevonden, maar dat is het voordeel als je je abonneert op mijn nieuwsbrief, dan ben je als eerste op de hoogte!
En tot slot: Marjolein, nogmaals dank voor jouw Brabantse gastvrijheid en het mooie gesprek. Ik wens je alle goeds, maar vooral een gezond 2021!
Wat precies het verhaal is? Dat lees je in mijn boek Sextortion Op het spoor.
Nu al te bestellen, maar als je het nu bestelt, krijg je het geleverd nog voordat het bij de boekhandels ligt. En je kunt het persoonlijk laten signeren met een persoonlijke boodschap erbij. Sommige auteurs vragen daar extra geld voor. Ik niet, ik doe het vanuit mijn hart, vandaar het logo van een hartje in mijn trademark FEACH®.
Een reactie posten