Dan zal er met jou ook wel wat mis zijn ...

"Dan zal er met jou ook wel wat mis zijn!" Serieus, het is me gezegd. 
Door een niet zo weldenkend iemand laten we maar zeggen. 
In beginsel deden opmerkingen in dat kader me pijn, nu niet meer.

Uitleggen wilde ik, me verantwoorden, begrepen worden, maar tegenover mensen die zo snel hun oordeel klaar hebben is dat kansloos weet ik inmiddels.

Want ja, als drie mensen in je nabije omgeving zich van het leven beroven in vijf jaar en vijf maanden tijd, "dan zal er met haar ook wel wat mis zijn."
Er is niks mis met mij, met degene die zo'n uitspraak doet ook niet.
Ik ga uit van 'Ik ben oké, jij bent oké'. Met de ander is daarom niets mis, het is alleen niet zo weldenkend om zulke uitspraken te doen. Onwetendheid ook.

En dan schrijft ze ook nog eens een boek over sextortion, de meest gruwelijke en wrede vorm van online afpersing. Ik zie ze kijken op straat, hier in mijn dorp waar vijf kerken staan. Kijken, want sommige mensen lopen met een grote boog om mij heen, zeggen lauwtjes gedag, of kijken toevallig net de andere kant op. Niet alleen op straat, ook op social media zijn er mensen die me 'ontvriend' hebben of die de connectie hebben verbroken. Stel je voor ... wat moeten anderen wel niet denken met zo'n mens in hun netwerk? Boeiend! Not!

Het doet me niets. Niet meer. "Hij wilde toch zelf dood?", "Ze had toch altijd al problemen?", en "Ze had het toch ook anders kunnen doen?". Dat soort opmerkingen, als je net een dierbare bent verloren door de zelfverkozen dood. Victim blaming heet dat. Dan lig je niet meer wakker van die paar mensen die gelijk hun oordeel klaar hebben, je negeren op straat, of je maar gauw deleten uit hun LinkedIn-netwerk. Overigens zijn daar veel mensen bijgekomen sinds ik bekend heb gemaakt dat ik een boek aan het schrijven ben. Hoe mooi is dat?  

En sextortion, ik heb ervaren, gezien en gehoord van meerdere mensen hoe destructief en allesverwoestend het kan zijn. "Ze vragen er toch zelf om?". Ook victim blaming. Ze vroegen er helemaal niet zelf om, het overkwam hen!  

Pas eens wat vaker BOB toe. Voor wie niet weet wat dat betekent:
Beeldvorming - Oordeelsvorming - Besluitvorming.
Op zijn Hollands: Denk eerst eens even goed na voordat je zomaar oordeelt en iets zegt. Welk recht heeft de één om zomaar te oordelen en zonder enige kennis of een beetje wetenschap van zaken een ander te veroordelen? Daarna moet je een weloverwogen keuze maken, een besluit, op basis van kennis en feiten, niet zomaar wat roeptoeteren.

Een tijd geleden overdacht ik wat ik nu zou kunnen doen om bepaalde onderwerpen uit de taboesfeer te kunnen halen. Iets bijdragen aan de maatschappij, dat is een steeds terugkerende factor in mijn leven. 'Ik zou een boek kunnen schrijven', bedacht ik me. 'Kan ik dat wel?'. Het antwoord was 'Ja', dat kan ik wel, daar was ik van overtuigd. En het besluit was genomen. Ik ben nu eenmaal geen twijfelaar, die zijn er al genoeg.

Mijn boek is bedoeld om inzichten te geven, om zaken als suïcide en sextortion uit de taboesfeer te halen. Dat is te 'saai' voor een hoogbegaafde als ik, dus ik heb gelijk maar zaken als huiselijk geweld en persoonlijkheidsstoornissen meegepakt in mijn boek. Want ook voor die slachtoffers moet meer aandacht komen. Ook dat moet uit de taboesfeer worden gehaald. Als ik daar iets aan kan bijdragen met mijn boek, dan is mijn missie deels geslaagd. 

'Deels', want ik wil nog veel meer. Ik wil mijn woord verspreiden over hoe je kunt overleven na zoveel ellende, maar vooral hoe je daarna weer kunt leven. Vol in het leven staan. Wonden worden littekens, maar heus, er is te leven met die littekens, zelfs zodanig dat je geen last hebt van die littekens. Het lukte mij.

Dus voordat je zomaar oordeelt, pas even BOB toe. Ik ben oké, jij bent oké, lees mijn boek maar!

Boekhandels kunnen het boek al bestellen via het Centraal Boekenhuis, dan ligt het 10 of 11 maart 2021 in de winkels. Maar, als jij meer wilt weten, het is nu ook al te bestellen via deze link. Dan ligt het op 9 of 10 maart in jouw brievenbus en dan kun je ook nog eens kiezen of je een persoonlijke noot in het boek wilt.  

Niemand is perfect, maar ik ben oké, jij bent oké en nee, er is niets mis met mij! 

Een reactie posten

My Instagram

Copyright © Organisatiebureau KVPS