De Latrodectus


 

De Latrodectus. De naam zegt je misschien niks, maar het is een spin die in meerdere kleuren voorkomt. Daar komt de naam 'Zwarte Weduwe' vandaan. Het is een heel gevaarlijke spin. Als je gebeten wordt door een Latrodectus, dan is de afloop meestal niet fataal, maar een beet van zo'n klein beestje kan wel verstrekkende gevolgen hebben. Gelukkig komen ze zelden voor in ons kikkerlandje. 

Alleen de vrouwtjes bijten, maar als ze een insect vangen in hun web, dan krijgt het slachtoffer een enorme lading gif over zich heen. En eenmaal in zo'n web komt het er niet meer uit. De jonkies? Als Papa Latrodectus geluk heeft is hij niet opgevreten door Mama, de kleintjes redden zichzelf prima. Al vanaf het moment dat ze het levenslicht zien kunnen ze geheel zelfstandig overleven. En bouwen weer een nieuw web. Zo gaat dat in de natuur. 

Met gewone spinnen, daar heb ik geen moeite mee. Mits ze in de natuur blijven. Voor in huis heb ik mijn eigen bestrijdingsmethode (zie foto onderaan dit blog). Als je een Latrodectus tegenkomt, moet je dus wel oppassen.

Gevaarlijker dan de Latrodectus zijn mensen die een web bouwen. Heel zorgvuldig en doelbewust. Om anderen te vangen in hun web en te omwinden met gesponnen draad. Zoveel draadjes, dat er geen ontkomen aan is als je eenmaal vast zit in het web. Voor zulke bouwers moet je uitkijken. Ze zijn er wel maar je herkent ze niet altijd, omdat ze maar twee pootjes hebben in plaats van acht.

Wil jij als eerste weten wat de titel van mijn boek is dat op 1 oktober 2020 in de pré-order gaat? Stuur dan een mail naar: boek@kikischeepens.nl en ik stuur je éénmalig een mail zodra de website online is. Geen zorgen, ik ben ook een bouwer, maar dan in de categorie 'bruggenbouwers'.

 

(Copyright foto Latrodectus: Filipe Resmini via Unsplash)
(Copyright foto spin en stofzuiger: Kiki Scheepens, auteur)

Een reactie posten

My Instagram

Copyright © Organisatiebureau KVPS