Luister! Als vertrouwenspersoon ben ik degene die iedereen een luisterend oor bied. Aangezien ik ook spreker ben, vind ik het fijn als je nu even naar mij luistert.
Want iemand stelde mij laatst de vraag wat je moet doen om vertrouwenspersoon te worden. Enthousiast vertelde ik over de opleiding, het doen van examen, je laten certificeren, een Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen en een verzekering afsluiten. En je eventueel inschrijven bij de Kamer van Koophandel als je als extern vertrouwenspersoon aan de slag wilt. Dat vraagt de nodige verdieping in het vak, maar als je denkt dat je daarmee zomaar even vertrouwenspersoon kunt worden, dan denk je te licht over het vak.
Ik weet waar ik over spreek. Jaarlijks volg ik minimaal één bijscholingscursus, voer ik extra activiteiten uit die met het vak te maken hebben en kom ik minstens acht uur per jaar bijeen met mijn geweldige groep van vertrouwenspersonen.
Om intervisie te doen, te sparren met elkaar, casussen te bespreken en te praten over ons vak. Dit alles om mijn vakkennis up-to-date te houden en om mijn certificering voor de volgende vier jaar te kunnen voortzetten.
Maar met alles wat ik omschrijf in de bovenste drie alinea's ben je er niet. Het allerbelangrijkst van het vak van vertrouwenspersoon is de persoonlijke eigenschappen waarover je moet beschikken om het vak professioneel te kunnen uitoefenen. Niet alles valt te leren.
Je moet beschikken over een groot empathisch vermogen, hoe kun je je anders verplaatsen in een ander? Je moet emotioneel stabiel zijn, want je krijgt weerzinwekkende werkvloerverhalen te horen. Je moet het probleem van de ander naast je neer kunnen leggen. Niemand wil naoorlogse nachtmerries toch? Je moet kunnen zwijgen. Alle gesprekken zijn immers volkomen vertrouwelijk. Je moet in actie durven komen als dat nodig is. Een werkgever huurt je toch niet voor niets in? Je moet jezelf durven te laten zien binnen een bedrijf. Hoe weten werknemers je anders te vinden?
En je moet extreem goed kunnen luisteren. Luisteren is niet alleen aanhoren wat de ander zegt. Het is kijken naar iemands lichaamshouding, tussen de regels door lezen. Onthouden en doorvragen, verdieping opzoeken. Zodat je tot de kern komt van waar de schoen nou precies wringt. Luisteren terwijl je oordeelvrij blijft, want het gaat tenslotte om het gevoel van de melder. En daarbij moet je in staat kunnen zijn om zaken niet op jezelf of op jouw persoonlijke ervaringen te betrekken. In dit vak draait het niet om jou, maar om de ander.
Communicatie is key, maar dat geldt 100% voor het vak van vertrouwenspersoon. Zeggen wat je doet en doen wat je belooft. Veel valt te leren, dat zal je ervaren als je de opleiding gaat volgen of ermee bezig bent. Maar de genoemde persoonlijke eigenschappen zijn onmisbaar.
In het vak van vertrouwenspersoon draait het pas om jou wanneer het aankomt op vakkennis en professionaliteit. Wat je wel en niet mag doen. Weten waar je mee bezig bent, wanneer je wat wel of niet moet doen. En weten wat je moet doen wanneer het tijd is om in actie te komen. Je daadkracht laten zien. Regelmatig reflecteren. Jezelf een spiegel voor kunnen houden.
Want ondanks alle ellende in de wereld en op de werkvloer, wil je jezelf toch ook elke avond recht aan kunnen kijken in de spiegel? En daarom wilde ik dat je even naar me luistert. Mocht je nou een vertrouwenspersoon zoeken die naar jou en je medewerkers luistert? Die kijkt naar het grotere geheel terwijl ze oordeelvrij blijft? Dan kun je altijd contact met me op nemen.
Bedankt voor het 'luisteren'.
Lieve groeten,
Kiki
(registervertrouwenspersoon LVV)
🙏
Ps. wil je meer updates van mij ontvangen? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief.
Een reactie posten